4 грудня 2016 р.

Творча краса слова, пісні і мережива Катерини Калініченко

 4 грудня в бібліотеці-філіалі №7 на творчому вечорі «Обереги моєї душі» зібралося багато шанувальників, друзів Катерини Андріївни Калініченко, щоб привітати ювілярку з 65-річчям.
 Символічно, що перший оберіг – пісня, був представлений виступом вокального  ансамблю «Оберіг» під керівництвом заслуженого працівника культури України, заслуженого діяча мистецтв України, знаного композитора Олексія Чухрая. Зараз саме в цьому колективі співає і Катерина Андріївна.            
 Наступним оберегом ювілярки є ніжне плетиво – фриволіте. Це захоплення стало її віддушиною в складних життєвих умовах. Працюючи бібліотекарем, Катерина була змушена залишити улюблену роботу за станом здоров’я. Тоді вона й розпочала опановувати ази цього рукоділля. Зараз вона вже справжній майстер у своїй справі, має велику кількість учениць і продовжувачів її справи, розробляє свої авторські роботи, які представлялись близько 50 раз на різних виставках.

 Дівоче прізвище Катерини Андріївни – Шевченко, нащадки по батьковій лінії з Черкащини і можливо навіть є родичами нашого Кобзаря. З дитячих років і до цього часу має глибоку повагу до всього, що пов’язано з Тарасом Григоровичем Шевченком, вона активно працює від часу створення в Полтавському громадському Шевченківському комітеті. Від однодумців її прийшла привітати голова Полтавського громадського Шевченківського комітету Валентина Шемчук.
Батьківщина ювілярки – невелике село Землянки на Глобинщині, яке прославила берегиня української пісні Раїса Кириченко. Катерина Андріївна з любов’ю і трепетом відноситься до рідного села, є почесною його  громадянкою, була активним ініціатором святкування 200-літнього ювілею Землянок, йому присвячено вірші, легенда і пісня.
 Кліп на її пісню зі світлинами  рідних краєвидів, земляків відзняла родина Срібних, музику написав композитор із Градизька  Ростислав Галаган, а під час його демонстрації на заході Катерина Андріївна отримала коровай від землячки, завідуючої бібліотеки Заливчої Людмили.
 Наступним оберегом ювілярки є поезія. Саме на вечорі вона презентувала свою п’яту поетичну збірку «Душа живе в серці України», яка випущена невеликим тиражем – 500 примірників, більша частина яких відправлена авторкою для моральної підтримки бійцям АТО.


 

       Розповідаючи про роботу над збіркою, поетеса читала вірші з кожного розділу. Звучали вірші про наболіле. Першим два вірші прочитав заслужений працівник культури України Михайло Герасименко. Потім короткий аналіз книжки зробила голова бібліотечної ради бібліотеки-філіалу №7 Людмила Калинюк. Дитячі вірші із збірки представили онуки Катерини Андріївни – Костик і Ростик.
 Прозвучав вірш про Діму Коряка, нашого земляка, який загинув на Сході, а ще були слова подяки і співчуття його матері Тамарі Олексіївні, яка була присутня на заході.
 Далі були вітання від колег по перу –  поета і прозаїка, сценариста і художника з Кобеляк Сергія Коломійця, члена Національної спілки письменників України Володимира Мирного, Надії Гринь, Галини Вовченко.
 Вишивальниця, громадський діяч Зоя Дмитрівна Коваленко, вітаючи ювілярку, подарувала власноруч вишитий оберіг та прочитала свій вірш також про оберіг, а також розповіла про їх спільну працю над уже подарованим у Національний музей заповідник Тараса Шевченка у Канів під час заходів до 155-ої річниці перепоховання поета рушником  «Зоряний шлях Тараса» та оберегом-вишивкою «Україна всіх єднає».
 Катерина Калініченко раніше працювала бібліотекарем у одній з філій Полтавської міської централізованої бібліотечної системи, і зараз активно співпрацює з міськими бібліотеками  тому привітати її і взяти участь у творчому вечорі прийшла і директор МЦБС Таміла Дузенко.


          Пісні Катерини Андріївни виконували її друзі – Віра Мотчана «Колисковий край», Раїса Кравченко – «Осіннє диво», а сама вона виконала свою пісню «Ти і я» та нову пісню «Листопад».


 Привітали Катерину Андріївну і члени гуртка «Українські вечорниці». Олена Цубер подарувала ювілярці карту України з новими назвами, а Юлія Карпова заспівала для неї дві пісні.                                

 Захід проходив на фоні виставки виробів майстрині, книжкової виставки «Словом і піснею я добру славу творчій красі майбутнього лишаю», супроводжувався відеопоказами про діяльність патріотичних громадських організацій Полтавщини, проектів і акцій, в реалізації яких брала участь Катерина Калініченко.  

Немає коментарів:

Дописати коментар