4 жовтня 2017 р.

Бібліотечна світлиця зібрала гостей

 4 жовтня у бібліотеці-філії №7 відбулися музично-етнографічні посиденьки «Наша світлиця добром іскриться», гостями яких став етногурт «Чорнобривці» з села Хитці Гадяцького району.
     Цього дня в бібліотеці зібралися вишивальниці, учасниці проекту «Образ і слово Кобзаря у вишивці» і всі ті, хто цікавиться рукоділлям. В читальному залі бібліотеки було розгорнуто виставку вишитих  робіт наших майстринь: рушники, серветки, сорочки.
 Учасниці колективу «Чорнобривці» - це жінки, які не тільки гарно співають, а й вишивають. Вони привезли свої роботи до Полтави, щоб представити їх на Міжнародному конгресі по етнодизайну, який відбувся 4 жовтня у Педагогічному університеті. Їхні вишиті роботи – це справжній витвір мистецтва.
  Перший великий проект - «Геральдика України у вишивці», на якому зображено герби всіх обласних центрів. Вишите полотнище «З нами Бог і Україна» було виготовлене майстринями до Великодніх свят. На ньому вишито писанки усіх областей України. Унікальність полотнища «Козацький гадяцький полк» у тому, що на ньому зображено ікону – Покрову Гадяча, яка поширена лише в Гадяцькому регіоні. Наступний витвір мистецтва, представлений хитцівськими вишивальницями – рушник села Хитці, на якому розміщено у вигляді колосся  всі прізвища людей, які жили тут і залишили свій слід. Цей рушник – ода на полотні хитцівському роду. Іще одина грандіозна робота майстринь – рушник української єдності «Україна – єдина країна», виконаний у вигляді вінків всіх регіонів.
 Учасниці гуртка «Українські вечорниці», який діє при бібліотеці, презентували гостям свій оберіг «Україна всіх єднає», розповіли про проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці» і представили свої роботи. До колекції  портретів Т.Г. Шевченка додалися й роботи гадяцьких вишивальниць.
Презентація вишитих робіт супроводжувалася поезією у виконанні учениць Хитцівської загальноосвітньої школи та українськими піснями.
На заході були також присутні гості з Італії – українська художниця Левун-Добрянська Марія Іванівна та її чоловік Лоренцо. Пані Марія -  відома художниця, довгий час перебуває за кордоном і допомагає колективу «Берегиня». Вона говорить, що в Україні черпає натхнення для своїх творів і дуже рада бути поруч з такими чудовими вишивальницями.
             
 
  Закінчився захід чаюванням, душевними бесідами і спільними фотографіями на згадку.

Немає коментарів:

Дописати коментар