29 квітня 2021 р.

Традиції гончарства в Україні

Зараз рідко хто в побуті має керамічний посуд. А дарма, бо їсти з керамічного посуду, як свідчить тисячолітній досвід, дуже корисно. Він не псує смаку їжі (на відміну від металевого та пластмасового), гаряча страва в глиняному посуді довго зберігає тепло, а холодна – холод. При смаженні страва не пригорає.

Люди, за природою створіння допитливі, ймовірно, одного разу помітили, що шматочок глини надзвичайно слухняний матеріал і з нього легко виліпити будь-яку форму, а опинившись у багатті, він затвердіває до міцності каменя. Так і прийшла думка виготовляти з глини посуд. Вироби виліплені з глини і випалені у вогні називаються керамічними. Перші керамічні речі на території нашої держави з’явилися в ІІ-ІІІ тисячолітті до нашої ери у так званих трипільських племен.

Так розпочався розвиток керамічного виробництва, на яке впродовж тисячоліть не минає мода. А головне, глини у нас в Україні – величезні поклади, ще й найрізноманітніших сортів.

Дізнатися про особливості гончарства в різних регіонах нашої країни, а також помилуватися виробами сучасних гончарів працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують з народознавчої мандрівки «Традиції гончарства в Україні».

Немає коментарів:

Дописати коментар