12 липня 2021 р.

Презентація книги про «жінку тисячоліття в світі кінематографії», нашу землячку Клару Лучко

«Жінка року» (1996) за версією американського біографічного інституту, «Жінка тисячоліття в світі кінематографії» за версією біографічного центру Кембриджського університету в Англії (2000), «Королева екрану» на фестивалі «Жінки кіно» імені Віри Холодної (2002) – це останні світові визнання акторки театру і кіно, нашої землячки Клари Степанівни Лучко. Народна артистка СРСР грала звичайних колгоспниць і французьких аристократок, райкомівських дам і шекспірівських близнюків, але в житті була без аристократичного позування і зірковості. Найбільшу популярність їй принесли художні фільми «Кубанські козаки», «Дванадцята ніч», «Червоне листя», «Циган».

Зірка дивна, що Чутове уславила навіки, горлиця, мальва – так її назвав Андрій Шуть. Сьогодні, вшановуючи талановиту жінку, презентували його книгу «Політ горлиці».

 Математик за фахом, історик та краєзнавець за покликанням, поет і прозаїк за обдаруванням Андрій Андрійович був патріотом Чутівського краю. А книгу він подарував для бібліотеки, коли ми з вишивальницями гуртка побували в Чутівському районному краєзнавчому музеї, де після виходу на пенсію Андрій Андрійович працював науковим співробітником. Цікава розповідь про життєвий і творчий шлях Клари Лучко перемежовується присвяченими їй теплими віршами, фотосвітлини та хронологічна таблиця фільмів з вказівкою ролі Клари Степанівни доводить те, на скільки автор був захоплений долею землячки, шанував її. Із жалем неодноразово згадує, що уже після смерті дізнався, що акторка народилася в Чутове, хоча там майже не жила. Її дитинство та юність пройшли в Полтаві.

Цікавим доповненням презентації став перегляд чудового документального фільму «Клара Лучко. Завоювати життя», який був створений журналістом обласної державної телерадіокомпанії «Лтава» Володимиром Дряпаком.

Немає коментарів:

Дописати коментар