27 серпня 2021 р.

Збереження історичної пам'яті про Івана Франка на території родинного маєтку Франків

Мальовниче село Нагуєвичі – батьківщина видатного українського діяча Івана Яковича Франка. Саме тут можна відвідати місця, дорогі не тільки шанувальникам великого Каменяра, а й самому письменнику.

Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», створений на території родинного маєтку Франків, сьогодні діє, як креативний майданчик для збереження історичної пам'яті про Івана Франка, розвитку української культури та виховання молоді за методикою «Приїжджай, бо тут цікаво!».

В Українському заповіднику постійно діють: літературно-меморіальний музей Івана Франка із скульптурною композицією «Іван Франко і світова література», музей «Садиба Івана Франка», заповідний художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка», будинок літератора, підземелля музею з міжнародною виставкою «Посмертна маска вічно живого».

Цікаво, що експозиція музею «Садиба Івана Франка» відтворена за нарисом-спогадом, написаним самим Франком 1913 року, який мав назву «Моя вітцівська хата»

Відтворено всі інтер’єри та екстер’єри садиби: сам будинок, шопу, де зберігали сільськогосподарський інвентар, шпихлір для зберігання зерна, батьківську кузню зі збереженими ковальським міхом, молотом і ковадлом, стайню, пасіку, клуню. Справжні предмети, що є реліквіями родини, звісно ж, експонують у будинку. Це колиска, дзеркало в дерев’яній рамі, шафа на посуд, фотографії та документи. Тут же зібрано ікони, посуд, одяг, хатнє начиння, що сягають франкових часів.

Крім цього пізнавальною для відвідувачів є художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка», де роблять прогулянки. Це лісова алея, на якій можна зустріти персонажів його творів. У цьому природному заповіднику письменник черпав натхнення для своїх перших оповідань. Тут же сьогодні можна побачити його героїв в цікавих дерев'яних скульптурах.

А ще у казковому лісі можна обійнятися з дубом Івана Яковича, а також прогулятися біля старого ставка, побачити сакральну каплицю Різдва Пресвятої Богородиці і літній театр.

Цікаву інформацію  про життя Івана Франка періоду дитинства, навчання у Дрогобичі, перебування в Нагуєвичах у пізні роки можна дізнатися з путівника «Літературно-меморіальний музей Івана Франка», який є в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар