7 вересня 2021 р.

Вигадані життя – реальні люди

У кожної людини по-різному складається життя, а в художніх творах життєвий шлях героя формує автор. Письменники можуть брати епізоди, фрагменти, події реального життя деяких людей. Якщо схожість людини в художньому творі зрозуміла багатьом, або автор зізнається з кого він копіював героя, то тоді ми говоримо, що це прототип

Наприклад, Крістофер Мілн — син письменника Алана Мілна, прототип Крістофера Робіна в оповіданнях про Вінні-Пуха, Аліса Лідделл — прототип головної героїні творів Льюїса Керрола, Нана Сагіб — один із лідерів повстання сипаїв 1857 року, прототип принца Даккара (капітана Немо) у творах Жуля Верна, Ніна Грін — дружина письменника Олександра Гріна, прототип героїні «Пурпурових вітрил» Ассоль.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 підготували цікаву інформацію про найреальніших прототипів.

Джозеф Белл - прототип Шерлока Холмса

В реальному житті Шерлок Холмс був лікарем, професором Джозефом Беллом, викладачем 18-річного Артура Конан Дойля в Медичній школі Единбурзького університету. Перше оповідання про Шерлока Холмса було опубліковане 1 грудня 1887 року — якраз до 50-ліття Джозефа Белла. Сучасники, які знали Белла, швидко впізнали в популярному персонажі відомого лікаря. І не дивно, бо були схожі і риси зовнішності, і манери поведінки: високий, з уривчастою манерою ходи, жилавою статурою, худими плечима, загостреними рисами носа та підборіддя, проникливими очима, темним волоссям, різким голосом, курив люльку, інколи впадав в хандру, любив сперечатися, мало переймався їжею.

Але на питання про те, чи дійсно Белл є прообразом Холмса, той відповідав: «Ну що ви, де вже мені піднятися до таких вершин. А справжній прообраз Холмса, це, звісно, сам Артур».

Прототипом відомого героя романів Дюма д'Артаньяна також була реальна людина — гасконський дворянин, військовий Шарль Ож'є де Батц де Кастельмор, але в історії його життя, переказаної Дюма, не зовсім документальні події, багато відвертих вигадок.

д'Артаньян

Так, знаменитий гасконець справжнім дворянином ніколи не був. Очевидно, з поваги до людини, яка залишила істотний слід в історії Франції, Александр Дюма скромно промовчав, що дворянський титул дід д'Артаньяна просто присвоїв після вдалого одруження і покупки Кастельморського замку. Сьогодні будь-хто може вільно помилуватися двоповерховим кам'яним будинком, де в 1611 році з'явився на світ прототип найвідомішого літературного героя Александра Дюма.

Як відомо з роману, д'Артаньян активно виступав на боці королеви, яка будувала політичні і любовні інтриги проти кардинала Рішельє. А фактично д'Артаньян мав ту повноту влади, яка приписувалася літературній Міледі Вінтер, і міг творити все що завгодно від імені кардинала – тільки не Рішельє, а Мазаріні.

Реальний д'Артаньян мав повноцінну сім' ю, а його дружина походила з стародавнього знатного роду барона де Сент-Круа і у їхніх дітей як хрещений батько виступав сам король.

Цікаво, що прототипи були і в інших мушкетерів. Атос – в реальному житті Арман де Сіллег д'Атос д'Отевіль.

Атос

Араміс Жанн де Араміц, реальний Араміц у зрілі роки займав тільки високу посаду в ордені єзуїтів, на відміну літературного Араміса, який став генералом.

Араміс

Ісаак де Порто, прототип найколоритнішого мушкетера Портоса, як і його літературний герой не тримався за військову службу, всьому на світі віддаючи перевагу родині, прожив на подив довге життя і помер у віці 96 років в оточенні численних дітей, онуків і правнуків.

Барон Портос

Складно сказати, чи був реальний Портос таким вже великим любителем поїсти, як його літературний двійник, але всі можливості у нього для цього були. Дід Ісаака де Порто по батьківській лінії служив розпорядником обідів при дворі і цілком міг прищепити своєму онукові любов до хорошої і рясної їжі.

Немає коментарів:

Дописати коментар