23 грудня 2023 р.

Різдво – найвеличніше свято

Інформдайджест

Різдво Христове – одне з головних свят у християнстві. Цього року за новим церковним календарем його відзначають 25 грудня.

Згідно з переказами римський імператор Август повелів зробити перепис населення. Він наказав, щоб кожен іудей записався там, де жили його пращури. Діва Марія та її чоловік Йосип походили від роду царя Давида, а тому відправилися до Вифлеєма з НазаретаКоли вони дійшли туди, то виявилося: людей так багато, що для них вже немає місця. Марія була вагітною, але сімейство було змушене заночувати у печері, куди пастухи на ніч заганяли худобу. Саме цю печеру тепер називають «вертепом». Вночі на сіні народився маленький Ісус Христос, який став Спасителем всього людства.

Тієї ж ночі з'явився перед пастухами янгол Господній і розповів про диво народження. Пастухи пішли до печери і розповіли про все Марії з Йосипом, а потім вклонилися маленькому Христу. Незабаром до сімейства завітали волхви з подарунками. Це були мудрі люди, які займалися вивченням зірок. Волхви, коли побачили появу нової зірки, пішли до царя Ірода, але там не знайшли немовляти. Ірод дуже збентежився і наказав знайти новонародженого царя. Вже тоді він замислив вбити дитину.

Волхви повернулися до пустелі і за допомогою світла зірки знайшли печеру з немовлям. Вони вклонилися Марії і Ісусу, а потім подарували йому золото, ладан і смирну. Залишилися волхви ночувати в печері і тієї ж ночі їм наснився сон-попередження, щоб вони не поверталися до Єрусалиму і нічого не розповідали Іроду. Наступного ранку волхви, пам'ятаючи свій сон, відразу пішли додому.

Напередодні Різдва в храмах відбувається святкове богослужіння, потім слідує всенічне бдіння та урочиста літургія. Духовенство традиційно одягається в білий святковий одяг – він символізує Божественне світло.

Православні на Святвечір накривають стіл із 12 пісних страв, головною з яких є кутя, але сідають за стіл тільки після появи на небі першої зірки – символу Вифлеємської зірки, яка сповістила волхвів про народження Христа.

Різдвяні традиції сягають у глибину століть. У саме свято 25 грудня віряни вітають одне одного словами: «Христос народився!», і відповідають: «Славімо Його!». У день, коли святкують Різдво, добре піти до храму і постояти на святковому богослужінні, проявити милосердя і подати милостиню. Традиційно у свято заведено збиратися в сімейному колі за багатим столом. Тим, хто дотримувався Різдвяного посту, слід виходити з нього плавно, щоб не переїдати. Також на Різдво можна запросити до себе тих, хто з якоїсь причини не може відзначити свято як годиться.

Особливою традицією українського Різдва є колядки – веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки. Здавна наші предки вірили, чим більше колядників прийде до хати, тим більше багатства і щастя буде в ній наступного року.

Вітаємо зі святом Різдва Христового! Нехай воно подарує нашій землі перемогу та довгоочікуваний мир! Зичимо міцного здоров’я та всіх людських гараздів!

Немає коментарів:

Дописати коментар