9 червня 2016 р.

Ювіляри червня



     10 червня 2016 року 65-річний ювілей відзначає Василь Миколайович Шкляр — український  письменник, політичний діяч. Один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників. Кожен його твір стає бестселером і витримує кілька перевидань. Василь Шкляр – автор славнозвісних романів: «Залишенець», «Елементал», «Маруся», «Кров кажана», «Ключ», «Ностальгія», «Тінь сови». Найпрестижніша з численних літературних нагород Шкляра – народна Шевченківська премія, кошти на яку зібрали звичайні громадяни після того, як письменник з політичних мотивів відмовився від присудженої йому Національної премії імені Т.Г.Шевченка.

Гаррієт Бічер-Стоу — американська письменниця, борець за ліквідацію рабства. Народилась 14 червня 1811 року в місті Лічфілд у Новій Англії (північно-східна частина США), у родині священика. Ця тендітна жінка – донька священика, вчителька, мати сімох дітей – на перший погляд нічим не відрізнялася від американських домогосподарок середини ХІХ століття. Нічим, крім, хіба що, загостреного відчуття справедливості та сміливості чинити так, як підказує серце. Вихована на принципах милосердя та взаємодопомоги, вона дотримувалася їх протягом усього життя. Мало того, що вона переховувала у своєму домі рабів-утікачів – ще й насмілилася однією з перших заявити про приниження рабовласниками людської гідності. Й обставини склалися так, що її голос прозвучав на весь світ. Написавши роман “Хатина дядька Тома”, Гарріет Бічер-Стоу примусила сучасників переглянути загальноприйняті уявлення про рівність та справедливість і стала однією з найвидатніших жінок свого часу.


     21 червня відзначаємо 200-річний ювілей Шарлотти Бронте - видатної англійської письменниці, автора знаменитих романів: "Джейн Ейр", "Городок". "Учитель". 
Шарлотта Бронте народилася в родині сільського священика-ірландця в Йоркширі (Англія). Рано втративши матір, у дитинстві вона пережила багато горя, страждаючи від суворого й фанатичного батьківського характеру. Літературна обдарованість Шарлотти Бронте виявилася рано, але шлях до визнання виявився для неї довгим і болісним. Переконання, що література - не жіноча справа, було в Європі того часу (і особливо в консервативній Англії) загальнопоширеним. Успіх письменниці приніс роман "Джен Ейр", що вийшов в 1847 році. Шарлотта Бронте володіла приголомшливою силою уяви, тим що Гете називав секретом Генія - здатністю моментально проникати в індивідуальність і особливості сприйняття зовсім сторонніх людей і вигаданих образів.

Немає коментарів:

Дописати коментар