13 липня 2016 р.

Ювіляри липня


     21 липня виповнюється 110 років з дня народження Олени Іванівни Теліги — української поетеси, публіциста, літературного критика, діячки ОУН. 
         Достатньо прочитати один її вірш, щоб відчути прихід в українську літературу поета великої культури. За життя збірка її віршів так і не побачила світ. За часів радянської влади в Україні її теж не видали. Тільки після 1991 року Олена Теліга почала повертатися на рідну землю — своїми віршами, статями, публіцистикою. Сьогодні її ім'ям названі вулиці, школи, бібліотеки, видавництво, її творчість вивчають в рамках програми з української літератури в навчальних закладах країни, заснована Міжнародна літературно-мистецька премія імені Олени Теліги, її твори прикрашають книжкові полиці книгарень та бібліотек.

     18 липня виповнюється 205 років з дня народження Вільяма Теккерея - видатного англійського письменника - прозаїка, визнаного майстра реалістичного роману, одного з найзнаменитіших національних романістів XIX століття.
Реалізм Теккерея, не має прихильності до романтичної естетики. За висловом Шарлотти Бронте, він є «не романтичним, як ранок понеділка». Твори Теккерея менш всього схожі на казку. Це насмішлива, аналітична і сувора проза. Тому Теккерея вважають спадкоємцем англійських просвітників XVIII ст. (Свіфта, Філдінга, Стіла, Аддісона), які демонстрували іронічний різкий, як скальпель хірурга, погляд на свою схильну до чванства батьківщину.
Вершиною його творчості став роман, що приніс Теккерею всесвітню славу «Ярмарок марнославства» (1847-1848). 

Немає коментарів:

Дописати коментар