19 вересня 2016 р.

Літературна персона

В вересні цього року виповнюється 115 років від дня народження українського письменника Семена Скляренка, та 120 років від дня народження американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда.

Семен Скляренко (26 вересня 1901 — 7 березня 1962) – український письменник, відомий як автор історичних романів та блискучий белетрист. Визначним досягненням історичної романістики 1950—60-х років стали твори  Скляренка «Святослав»  і «Володимир». Намір письменника написати трилогію про становлення Київської держави у 10-11 ст. реалізований частково: побачили світ лише дві книги: «Святослав» (1959), «Володимир» (1962). У центрі роману «Святослав» - постать князя Святослава Ігоровича, хороброго воїна, видатного полководця, державного діяча та дипломата. У двох книгах роману «Княгиня і рабиня», «Над морем Руським» письменник на основі літописних матеріалів та фольклорних матеріалів зобразив князя Святослава та його оточення на тлі тогочасної епохи. У романі «Володимир» поєднався непересічний талант Скляренка як письменника та науковця. Незавершеним залишився роман «Ярослав»: Семен Скляренко помер не закінчивши трилогію.

Френсіс Скотт Фіцджеральд (24 вересня 1896 — 21 грудня 1940) — видатний американський письменник. Одна з основних рис творчості Фіцджеральда полягає в тому, що письменник є представником «віку джазу», того порівняно недовгого періоду часу, який бере свій початок незабаром після закінчення першої світової війни і завершується з настанням великої депресії тридцятих років.  Саме за Фіцджеральдом закріпилася слава передвісника «віку джазу», творця оманливих казок і згубних помилок. Його називали також творцем покоління, яке після набуло назву «втраченого». Найвідомішим романом письменника і типовим твором «епохи джазу» є «Великий Гетсбі» (1925). Автор надзвичайно майстерно передав приховану за карнавальною яскравістю життя психологічну надломленість післявоєнного покоління. Це захоплююча й вишукана казка про Америку 20-х років минулого століття, в якій показано американську мрію, що обернулася трагедією.

Немає коментарів:

Дописати коментар