18 вересня 2017 р.

Ювіляри вересня - американські письменники Стівен Кінг і Вільям Фолкнер


         21 вересня виповнюється 70 років від дня народження американського письменника Стівена Кінга (1947).
25 вересня виповнюється 120 років від дня народження американського письменника Вільяма Фолкнера (1897 – 1962).

   
 21 вересня виповнюється 70 років від дня народження американського письменника Стівена Кінга, автора більш ніж 200 творів, серед яких понад 50 книг-бестселерів у стилях жахи, фентезі, трилер, містика. Також писав під псевдонімом Річард Бахман. Було продано більш ніж 350 млн копій його романів та збірок оповідань. На основі його історій знято низку фільмів, а також намальовані комікси. Нагороджений медаллю «За особливий внесок в американську літературу». Також отримував нагороди за внесок у літературу протягом всієї кар'єри, такі як премії «За внесок у світове Фентезі» (2004), був нагороджений Канадською асоціацією книгопродавців (2007) і званням Гросмейстра від Американських письменників-містиків (2007). 
 25 вересня виповнюється 120 років від дня народження американського письменника Вільяма Фолкнера.
 Від початку 1920-х років до Другої світової війни, коли Фолкнер виїхав до Каліфорнії, він опублікував 13 романів й безліч оповідань. Саме цим доробком Фолкнер заробив собі репутацію, що зробила його пізніше лауреатом Нобелівської премії (Фолкнер отримав нагороду у віці 52 років). До його найкращих романів належать: «Галас і шаленство» (1929), «В свою останню годину» (1930), «Світло в серпні» (1932), «Авесалом, Авесалом» (1936). Фолкнер також є творцем низки оповідань. Перша збірка оповідань «Ці 13» (1931) містить найвідоміші його історії: «Троянда для Емілі», «Червоне листя», «Після заходу сонця», «Посушливий вересень». Автор включив багато своїх історій і новел в округу Йокнапатофа. Три романи «Селище» , «Місто» і «Особняк» утворюють трилогію «Сноупс» про місто Джефферсон та його околиці.
    Фолкнер був відомий своїм експериментальним стилем з увагою до інтонації й ритму. На відміну від сучасника Ернеста Хемінгуея, Фолкнер набагато частіше використовував прийом «потоку свідомості», й писав у більш експресивній, тонкій, складній манері, з елементами готики й гротеску.  Багато книг Фолкнера перекладаються французькою мовою і викликають захоплення багатьох європейських письменників і критиків. 1946 р. виходить друком збірник вибраних творів письменника, що приносить йому всесвітнє визнання.
 Докладніше про життя та творчість письменників-ювілярів запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу "Літературна персона".

Немає коментарів:

Дописати коментар