16 січня 2018 р.

Щедрівки, колядки та святковий настрій від «Берегині»

   Зараз не здивуєш українця будь-якого віку ні колядкою, ні щедрівкою. Відроджуються українські традиції, а тим паче позаду святкування і Нового року, і Різдва, і Меланки, і Василя.
    16 січня користувачі нашої бібліотеки зібралися на музично-літературний вечір, щоб дізнатися про традиційні різдвяно-новорічні обряди, колядки та щедрівки, які є  справжньою скарбницею нашого народу.
      Згадали і прослухали у виконанні людей із різних країн відому всьому світу колядку Миколи Леонтовича «Щедрик».Текст, який зазнав обробки відомим композитором, вважається одним із найдавніших, якому більше трьох тисяч (!!) років. Це маленьке українське диво розійшлося по всіх континентах, закріпилося в музичній культурі західних країн під назвою «колядка дзвонів». І досі американські хори, професійні й непрофесійні, співають цей твір як колядку на Різдво. Колядка дзвонів широко використовується в рекламі, а її гумористичні версії фігурували в багатьох американських телесеріалах.
 Та жодна із розповідей так яскраво і дохідливо не донесе суть пісні, як саме її виконання.
 З колядками та щедрівками, піснями про зиму, жартівливими та просто улюбленими українськими піснями, гумором завітав до бібліотеки театр народної пісні «Берегиня». Весь зал їм підспівував «Ой чи є, чи нема»,  «Добрий вечір, тобі пане господарю»,  «Нова радість стала». 
   Артистів та глядачів у тонусі тримав запальний художній керівник Сергій Асауленко.
 
    Майстерно виконувала поетичні твори, влучно підібрані до теми пісень, ведуча хору Жанна Борщ.


Немає коментарів:

Дописати коментар