6 лютого 2021 р.

Бути захищеним в Інтернеті – просто

                       Інформхвилинка

Можливість отримати будь-яку інформацію не виходячи з дому – зараз це не фантастика, а реальність. І це стало можливим завдяки Інтернету. За останні роки Інтернет змінив життя людей. Він має свої позитивні сторони, але може також бути небезпечним. Багато матеріалів в Інтернеті мають протизаконний характер, а використання нечесних методів завдає шкоди людям та призводить до порушення прав людини. 9 лютого в світі відзначається День безпечного Інтернету. З цієї нагоди працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували правила безпеки в Інтернеті.   

Крім того, що Інтернет дозволяє тобі знайти потрібну інформацію, мережа значно розширює коло спілкування. Це швидкий спосіб знайти для себе нових друзів, поспілкуватися з ними на будь-які теми, отримати корисні поради. Але спілкування в Інтернеті приховує небезпеку, яка проявляється в тому, що ми не бачимо свого віртуального знайомого, а тому не можемо бути впевненими в тому, що ця людина безпечна для нас.

Тому, щоб уберегти себе від неприємностей потрібно постійно пам’ятати нескладні правила безпечної поведінки під час бесіди з незнайомцями або новими віртуальними друзями.

СПІЛКУЮЧИСЬ В ІНТЕРНЕТІ, ЗАРАДИ СВОЄЇ БЕЗПЕКИ, НЕ МОЖНА НІКОЛИ:

повідомляти віртуальному другу своє прізвище, домашню адресу, номер свого мобільного або домашнього телефону та інші дані;

відправляти комусь свої фото електронною або звичайною поштою;

повідомляти пароль до своєї Інтернет-сторінки;

розповідати багато про своїх друзів, знайомих та родину, особливо, видавати їхні таємниці;

відправляти поштою або передавати через когось свої особисті речі співрозмовнику по Інтернету.

Крім того, при реєстрації у Чаті  не трема заповнювати поля, де вимагають прізвище, номер мобільного та домашнього телефону, домашню адресу. Якщо ці поля обов’язкові, то краще вигадати для себе прізвище, адресу та номер телефону. Це потрібно для  безпеки.

Не можна розкривати і  ділитися в соціальних мережах (та і загалом, зустрічаючи незнайомців) особистими даними: місцем прогулянок, номером телефону, адресою, номерами банківських карток,  повним ім’ям та іменами членів своєї родини.

Така обізнаність — запорука безпеки як в реальному світі, так і у віртуальному просторі.

Шахраї і способи їх дії йдуть в ногу з часом. Необізнаність і наївність людей роблять їх легкою здобиччю. «Виграш» – один зі способів обману. Повідомлення про приз (автомобіль, комп’ютер, телефон тощо). І для цього просто потрібно повідомити дані електронної картки і повідомити цифри, які прийшли в смс на номер.

Чи варто пояснювати, до яких наслідків призведе подібна інформація в руках шахраїв? Для того, щоб здійснити покупку в інтернет-магазині, зазвичай достатньо повідомити реквізити банківської картки і смс-код підтвердження платежу.

Все це і багато іншого виключає саме поняття – безпечний Інтернет. Повністю обмежити доступ в кіберпростір неможливо, та й не потрібно. Величезна кількість розвиваючої корисної інформації, літератури, музики і просто спілкування за інтересами, зв’язок з родичами і друзями – все це можна знайти в Інтернеті. Достатньо знати правила поведінки, щоб забезпечити особисту безпеку в Інтернеті.

Немає коментарів:

Дописати коментар