10 лютого 2022 р.

Ім'я Сідні Шелдон стало синонімом слова «бестселер»

Американський письменник і сценарист Сідні Шелдон популярний у всьому світі. Його твори переведені на 56 мов – цей факт занесений в Книгу рекордів Гіннеса, по його сценаріях знято 25 фільмів, а повний список книг Сідні Шелдона налічує понад 20 романів. Визнанням співвітчизників за досягнення у галузі літературної діяльності є іменна зірка на «Алеї слави» в Голівуді.

11 лютого виповнюється 105 років з дня народження Сідні Шелдона. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували з цієї нагоди деякі цікаві факти з біографії американського письменника. Адже книги Шелдона, як і його фільми, – це детективи та авантюрні романи, які продовжують бути популярними серед читачів.

Батько Сідні працював у ювелірному магазині, а батьки його матері Наталі Маркус емігрували в Америку з невеликого селища під Одесою, рятуючись від погромів.

З дитинства він писав вірші, вперше вони були опубліковані, коли хлопчикові виповнилося 10 років.

У роки Другої світової війни Сідні Шелдон служив в авіації. Згодом почав писати мюзикли для бродвейських постановок, сценарії для студій, а з 1963 року Шелдон починає писати сценарії телесеріалів, завдяки яким він досяг неймовірної популярності.

В 1947 році за стрічку «Холостяк і дівчисько» Шелдон отримав премію Американської кіноакадемії «Оскар» за кращий оригінальний сценарій, а в 1959 році за сценарій мюзиклу «Руда» отримав премію "Тоні".

Тільки у 50 років Шелдон написав свій перший роман «Зірвати маску», за який отримав премію Едгара По.

На одну книгу письменник витрачав, в середньому, рік. Спочатку він диктував кожну свою книгу секретарю, і коли рукопис сягав півтора-двох тисяч сторінок, то він сідав його переписувати і нерідко робив це півтора десятки разів.

Все, що Шелдон описував стосовно звичаїв і особливостей країн, то було його власними спостереженнями. Шелдон подорожував по світу (об'їздив 90 країн) і незмінно стверджував: «Якщо у мене в книзі описано індонезійську страву, це означає, що я їв її сам».

Письменник не уявляв собі навіть дня без літературної діяльності. Коли в його будинку сталася пожежа, і прибулі на місце рятувальники веліли мешканцям виносити найцінніше, то Шелдон виніс ручки і блокноти.

Читачки закидали Шелдона вимогами змінити долі героїв, і він не відмовляв їм у праві на щасливі обставини. У романі «Гнів ангелів» один із персонажів – маленький хлопчик – помирає. Після купи листів від засмучених прихильниць Шелдон змінив сценарій мінісеріалу: дитина залишилася живою, а дами – задоволені.

Його роман «Зворотня сторона успіху» є автобіографічним. В книзі Сідні Шелдон описує своє життя, починаючи з сімнадцятирічного віку. Він знайомить читачів зі своєю сім’єю і друзями, а також описує злети і падіння в своєму житті.

Зараз романи Сідні Шелдона видані тиражем понад 300 мільйонів примірників у більш ніж 100 країнах. Його ім'я стало синонімом слова «бестселер».

Немає коментарів:

Дописати коментар