8 лютого 2022 р.

Комп'ютерна залежність – хвороба епохи інформаційних технологій

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але згодом, з розвитком світової мережі Інтернет, вони перетворилися на потужний ресурс як для роботи, так і для дозвілля. Окрім плюсів від використання цього ресурсу, є й мінуси. З нагоди Всесвітнього дня безпечного Інтернету, який цього року припадає на 8 лютого, працівники бібліотеки-філіалу № 7 хочуть привернути увагу до проблеми комп’ютерної залежності, яка є актуальною в сучасному суспільстві.

У зарубіжній психології явище комп’ютерної залежності почали вивчати ще наприкінці 80-х років минулого століття. Офіційно Інтернет було запущено 17 квітня 1991 року, а існування комп’ютерної залежності в людей було офіційно визнане в США вже в 1995 році.

На жаль, комп'ютерна залежність може застигнути зненацька будь-кого. Обмежень у віці вона не має. Віртуальний світ затягує багатьох, оскільки це найпростіший спосіб піти від проблем і невирішених питань.

Визначити залежність від комп'ютерних гаджетів можна за характерними ознаками: нав'язливе бажання перевірити електронну пошту, повідомлення в соціальних мережах; витрати грошей великими сумами на віртуальні ігри; нав'язливе бажання пройти гру, дійти до певної точки, виконати терміново завдання; поява дратівливості і неконтрольованої агресії; відсутність контролю за часом; нехтування домашніми справами; поява неуважності; нехтування особистою гігієною, прийомом їжі, сном тощо.

Чому люди схильні саме до комп'ютерної залежності? Комп'ютери та віртуальна реальність – це зручний і доступний спосіб піти від реального життя, психологічних і соціальних проблем, потреби докладати зусиль і інших речей, справлятися з якими людина з тих чи інших причин не хоче. Пристрасть до такого виду діяльності особливо властива людям із заниженою самооцінкою, яким набагато простіше «реалізуватися» таким чином, у яких присутні проблеми зі спілкуванням в реальному житті, тим, хто звик йти від проблем, а не вирішувати їх. Багато людей прив'язуються до гаджета просто від нудьги або бажання заповнити порожнечу.

Комп'ютерна залежність негативно впливає як на емоційну, так і на фізичну сферу. У залежної людини спостерігаються проблеми з пам'яттю, аналітичним мисленням, дратівливість, агресія; людина стає закритою, замкнутою в собі, виявляється невпевненість, хронічна перевтома нервової системи. У деяких випадках розвиваються суїцидальні нахили. На фізичному рівні позначається безсоння, болі в спині, руках, головні болі, зниження зору, проблеми з суглобами і серцево-судинною системою, швидка стомлюваність. Особливо небезпечна комп'ютерна залежність для дітей, коли психіка ще не сформувалася і дуже сприйнятлива до такого виду інформації.

Залежність від Інтернету – це хвороба, яка потребує лікування і звернення до спеціаліста. Практика показує, що найкращими «ліками» від цієї залежності є соціальні комунікації у реальному житті, переключення уваги на інші інтереси, встановлення правильних життєвих пріоритетів.

Немає коментарів:

Дописати коментар