28 серпня 2023 р.

Квітка соняха – символ Дня пам’яті захисників України

Віртуальна інформхвилинка

У різних країнах є свої легенди, традиції, а то й культи, пов’язані з тією чи іншою квіткою. Які ж вони, квіти, що надихали на подвиги, вітали з перемогою, приносили на могили героїв у знак скорботи?

У давнину гладіолуси вважалися військовим талісманом, воїни брали їх у бій як оберіг. За легендою, прекрасні квіти виросли на місці, де воїни-фракійці, страчені римлянами за те, що вони відмовилися битися один проти одного, застромили в землю свої мечі.

В Японії ірис вважають квіткою самурая, оскільки має якості, які йому властиві: невибагливість, витривалість і військову доблесть, а ще листя іриса схожі на мечі, і японці глибоко переконані в тому, що вони повинні пробудити в майбутньому чоловікові силу, мужність і відвагу.

А ще символом істинного самурайського духу, скороминущості та недовговічності є квітка сакури. Японська вишня й до сьогодні залишається емблемою воїнів-смертників. Японські льотчики-камікадзе носили мундири із зображенням квітки сакури на ґудзиках.

Жителів Шотландії за легендою чортополох урятував від набігів вікінгів. Тому вони вплели його квіти в малюнок національного герба й навіть заснували лицарський Орден Чортополоху з яскравим і недвозначним гаслом: «Ніхто не зачепить мене безкарно!»

У Франції разом з лицарями за часів хрестових походів з’явилася гвоздика. Рослину вважали символом перемоги, благородства та цілителем ран. Квітка сміливців, здатна вселяти мужність, її дарували солдатам, які йшли на війну, як побажання повернутися з перемогою.

Міжнародним символом вшанування загиблих солдатів вважають мак. Особлива ця квітка й для України, де здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров. Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, присвячених завершенню Другої світової війни у 2014 році.

Також у 2014 році з’явився ще один символ мужності і жертовності українських  воїнів, символ скорботи за загиблими героями - квітка соняха. У серпні цього року на Донбасі тривали бої. Саме тоді на полях достигли соняшники, а українські захисники вмирали на тих полях.

Дані про втрати різняться й по сьогодні: за даними Генштабу Збройних Сил України у серпні 2014 року втрати армії становили 427 чоловік, 781 – поранені, з 21 серпня по 5 вересня 2014 року, зокрема в районі Іловайська, загинули 150 військових, 90 були поранені.

Генпрокуратура оперує іншими даними, називаючи від 366 до 500 чоловік загиблих. Вцілілі учасники тих пекельно-серпневих подій називають ще більшу кількість загиблих.

29 серпня Україна вшановує пам’ять захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. До цієї дати в читальному залі бібліотеки-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ розгорнуто книжкову виставку-пам’ять «Квітка соняха – символ Дня захисників України», на якій  представлено матеріали, які описують Іловайську трагедію та російсько-українську війну, героїзм наших воїнів-захисників.

 5 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України офіційно визначив соняшник символом Дня пам’яті захисників України. Згідно із розпорядженням КМУ, державні службовці в цей день зобов’язані носити, як елемент одягу, зображення соняшника в місцях проведення заходів.

Працівники та користувачі бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ схиляють голови на знак шани і пам’яті про мужніх захисників України.

Немає коментарів:

Дописати коментар