13 вересня 2023 р.

Подорож сторінками «Енеїди» Івана Котляревського

Для учнів Вищого професійного училища ім. А. О. Чепіги працівники бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ запропонували мовознавчу подорож «Енеїда» Котляревського – скарбниця народної української мови»

Постать Івана Котляревського, письменника, поета, драматурга, громадського діяча, основоположника сучасної української літератури, є знаковою для міста Полтави. Саме тут він народився 9 вересня 1769 року і прожив все життя. 12 вересня 1903 року, 120 років тому, відбулося урочисте відкриття пам'ятника нашому земляку, коли Полтава приймала цвіт української нації. А ще в цьому році виповнюється 225 років від часу видання «Енеїди» Івана Котляревського. Вона стала першим твором в українській літературі, який написаний народною мовою. На той час українська мова внаслідок цілої низки указів російської влади поступово витіснилася з ужитку, навіть церковні служби змушували правити церковнослов’янською мовою. А Котляревський довів, що українська мова є, вона жива й неповторна і має право на функціонування. Відтак він своєю творчістю започаткував новий етап формування української літературної мови.

Свою «Енеїду» Котляревський почав писати як жарт, щоб розважати друзів. І перші три частини твору без його відома видав багатий конотопський меценат Максим Папура в 1798 році. Четверта частина була видана Котляревським у 1809 році, п’ята – у 1822 році, повністю твір завершено в 1825 – 1826 роках, а видано в 1842 році уже  після смерті автора.

Над твором письменник з перервами працював близько 30 років. Він з легкістю пройшов цензуру, бо його сприймали як легкий та жартівливий. Та насправді Котляревський заклав у нього глибший зміст: кажучи «зла Юнона, суча дочка», Іван Петрович мав на увазі російську царицю Катерину ІІ, за наказом якої знищили українську «Трою»Запорозьку Січ.

Учні мали можливість не тільки дізнатися про історію написання і видання поеми, а й прослухати уривок з «Енеїди» у виконанні Олени Іванівни Цубер. Завдяки майстерному читанню твору вона стала лауреатом багатьох міжнародних конкурсів. Було вибрано той уривок твору, де розповідається про прибуття Енея до Дідони в Карфаген. І не дарма, бо саме в ньому перераховуються страви, якими пригощали гостей на бенкеті. А для майбутніх кухарів цікаво було почути назви автентичних українських напоїв і страв.

Цікаво, що за часів Котляревського кухня була не надто вибагливою, утім смачною. Автор, звісно ж, поставив на стіл персонажів «Енеїди» наїдки тогочасної Полтавщини. Деякі з історичних страв дійшли до наших днів, а деякі якщо й не стали частиною сучасної кухні, то принаймні залишаються в пам’яті українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар