17 січня 2017 р.

Фольклорні посиденьки з іграми та конкурсами

 Надворі панує зима. Все довкола засипало білим снігом, тріщить морозець, співає свої пісні віхола-хуга. А в гості до всього українського народу одне за одним приходять радісні свята.
 17 січня бібліотека-філіал №7 запросила учнів 8-І класу 32 гімназії на фольклорні посиденьки «Зимові традиції українського народу».

 Не дарма ж назвали посиденьками, тож спочатку посиділи, поговорили, розповіли про чудові зимові народні свята, звичаї і обряди.
 Розпочали зі свята Миколая. Виявляється, святий Миколай – реальна історична особа. Він жив багато століть тому і прославився своєю добротою і щедрістю до дітей. Щороку в цей день, точніше вночі, святий Миколай розносив малечі подарунки, а ще він щиро молився за те, щоб українська дітвора була здоровою і щасливою.
 В колядці «Добрий вечір тобі, пане-господарю» говориться: «Ой прийдуть до тебе три празники в гості». І цих свят дійсно три – це Різдво Христове, свято Василя й Водохреща. Зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним в народі. Вони супроводжуються пустощами, розвагами, жартами, піснями. У ці дні колядують, щедрують, посівають. А на свято Водохрещі купаються у крижаній воді річок та ставків, бо вважається, що вся вода стає освяченою та цілющою.
 Після теоретичної частини наших посиденьок перейшли до практики – провели дві вікторини: «Православні зимові свята» і «Зимова круговерть», конкурс зимових прислів’їв та запросили бажаючих поколядувати. Найактивніших учасників, звичайно ж, чекали солодкі призи, бо які ж зимові свята без солодощів!

 І нарешті, найцікавіша частина наших посиденьок – активні ігри та конкурси. Діти з задоволенням та ентузіазмом включилися в рухливі ігри.
Грали у «Веселу гусеницю»
«Холодну зиму»
«Естафету з апельсином»                          
«Уважний ансамбль»
«Лови сніжок»
 Всі без виключення отримали призи, гарний настрій та поповнили знання про зимові традиції українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар