18 квітня 2017 р.

Ювіляри квітня — українські письменники Василь Большак та Микола Трублаїні

23 квітня виповнюється 95 років від дня народження українського письменника Василя Большака.
25 квітня виповнюється 110 років від дня народження українського письменника Миколи Трублаїні.


     Василь Григорович Большак (1922 — 1988) — український письменник.
Народився 23 квітня 1922 року в селі Безуглівці на Полтавщині (тепер Згурівського району Київської області).
Учасник радянсько-німецької війни. Служив старшим військовим фельдшером терапевтичного польового рухомого госпіталю, командиром санітарного взводу 60-ї армії.
Працював в Київській обласній газеті «Київська правда», Ізмаїльській обласній газеті «Придунайська правда», республіканській газеті «Колгоспне село», був відповідальним редактором журналу «Дніпро», головним редактором журналу «Україна». Був головою Державного комітету Ради Міністрів Української РСР по кінематографії, головним редактором журналу «Український театр».
Помер 18 грудня 1988 року у Києві.
Провідна тема творчості — життя колгоспного села. Автор книг нарисів, документальних повістей, романів: «На мирній землі» (1952); «Сила молода» (1957); «Поїдем за Десну» (1959); «Рідні простори мої» (1959); «Весна-красна» (1959); «Слово про подолянку» (1960); «Співати в гаю солов'ям» (1960); «Образа» (1962); «Глибокий яр» (1964); «Дітям не дозволяється» 1966; «Щедрик-ведрик» (1969); «Геліос — бог сонця» (1974); «Провідник в бездну» (1974); «Не журіться, професоре» (1978); «Осінь пахне медами» (1981); збірок гумору і сатири та інше.                        

Микола Трублаїні (1907 – 1941) — український письменник-мариніст, автор творів для дітей та підлітків, журналіст.
 Хто з нас у дитинстві не мріяв про захопливі пригоди та мандрівки далекими незвіданими краями? Сільський хлопчина Микола Трублаєвський (який став відомим під псевдонімом Трублаїні), певно, не був винятком із загалу і, зачитуючись творами Жуля Верна та Джека Лондона, зіставляв себе з героями їх книг. А трохи підрісши, взявся втілювати свої мрії. І не зчувся, як сам став особистістю, життя якої гідне сюжету не одного пригодницького роману. На щастя, цей «романтик у словах і діях» (так часто називають Трублаїні) виявився талановитим письменником, на сторінках численних творів якого до сих пір живуть враження, отримані ним протягом короткого, але яскравого життя.
 Він став одним із перших українських письменників пригодницького жанру. Його твори є значним внеском у скарбницю української дитячої літератури. Повісті та оповідання письменника овіяні романтикою і поезією, вірою у перемогу, у досягнення мети. Герої творів письменника - звичайні люди, веселі, віддані своїй справі і рідному народові, сердечні до товаришів, відважні і дужі. Таким був і сам письменник Микола Петрович Трублаїні.
      Докладніше про життя та творчість письменників – ювілярів запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу «Літературна персона».

Немає коментарів:

Дописати коментар