6 червня 2019 р.

Цікаві факти про проект "Образ і слово Кобзаря у вишивці"

     Хочеться розповісти подробиці і цікаві факти про проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Адже вишивальниці нашого гуртка «Українські вечорниці» стали першими, хто підтримав ідею і дав згоду вишивати, а учасниця гуртка Катерина Калініченко стала координатором проекту.
9 березня 2017 року 77 вишивальниць і 1 вишивальник (з Полтави та області і міста Канева) приступили до вишивки портретів Кобзаря та афоризмів.
22 травня 2018 року було вишито і вперше презентовано в Полтаві  73 роботи (це повністю четвертий альбом Григорія Кисіля «Портрети Тараса Шевченка»). На вишивку пішло 54 тисячі метрів ниток «Муліне». Роботи філігранні, бо в одному квадратному сантиметрі розміщується 36 хрестиків. Вишито загалом 4,5 мільйони хрестиків і якщо їх виставити в одну лінію, то це буде 7,5 тисяч метрів. А якщо виставити готові роботи в одну лінію, то це займе 35,5 метрів, площа картин 21 квадратний метр.
Потім був рік, коли проект подорожував Україною. Координатор проекту Катерина Андріївна Калініченко та її незміннний помічник чоловік Григорій Данилович в невеликій своїй машині проїхали понад 9 тисяч кілометрів! За цей час проведено 30 презентацій. А враховуючи, що вага картин близько 200 кг, то перенесено для їх підготовки 12 тонн! Це складно уявити, а як це було зробити!!!
31-ша презентація виставки відбулася 22 травня 2019 року на Чернечій горі. Заповіт Григорія Кисіля виконано, бо саме там він бажав, щоб зберігалися роботи.
А вашій увазі пропонується підсумкова фотопрезентація "Шлях проекту "Образ і слово Кобзаря у вишивці".
 Ми пишаємося, що це зробили!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар