27 вересня 2023 р.

Вишиванка – окраса рідного краю

Українська вишивка славиться в усьому світі, вона існує усюди разом з українцями, де б вони не були. Вишивка – це «молитва без слів», а сама вишиванка – це оберіг людини, духовний символ народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Кожному регіону України притаманні свої особливості техніки вишивання, кольорової гами.

Полтавщина багата власними здобутками у галузі вишивальництва. Щоб з ними ознайомитись для користувачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ було запропоновано етнографічну мандрівку «Вишиванка – окраса рідного краю».

Для розповіді про особливості полтавської вишивки, національного вбрання нашого регіону було запрошено завідувача етнографічного відділу Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Марію Пісцову та старшого наукового співробітника відділу етнографії Ірину Власенко. Адже саме музей є осередком дослідження і збирання скарбів народної вишивки Полтавщини.

Розпочавши оповідь про витоки і походження вишивки, гості також акцентували увагу на цікавих експонатах свого музею, розповіли про символіку вишивок, кольорову гаму, різноманітність технік вишивання, роботу музею по зібранню вишиванок, рушників та їх представленню не тільки в музеї, а й поза його межами.

Зустріч була цікавою і змістовною не тільки для вишивальниць, а й для всіх присутніх. А ще працівникам музею було продемонстровано скарби вишивки, які є в зібранні бібліотеки, щоб вони як фахівці прокоментували техніки вишивки, які використовувались при виготовленні вишиванок і рушників.

Гості отримали в подяку вишиті подарунки.

А для бібліотеки був цікавий подарунок від вишивальниці, волонтерки, учасниці бібліотечного гуртка «Українські вечорниці» Зої Коваленко – вишите панно, як чудова і унікальна емблема з назвою бібліотеки, емблемою волонтерського загону бібліотеки «Невтомні бабусі» та патріотичним девізом.

Немає коментарів:

Дописати коментар