6 вересня 2016 р.

Фантасти - ювіляри



   Цього року виповнюється 95 років від дня народження Станіслава Лема (12 вересня 1921, Львів, Польща - 27 березня 2006, Краків, Польща) – польського письменника, сатирика, філософа, фантаста і футуролога. Його книги перекладені на 40 мов, продано більше 30 млн. екземплярів.
Для пересічного читача ця людина виступає уособленням ледь не всієї світової фантастики. Але мало хто знає, що за професією Станіслав Лем – лікар, який однак ніколи не працював за спеціальністю. Станіслав Лем є одним із найвідоміших і найбільш впливових письменників жанру наукової фантастики. За його "Солярісом" знято фільми і в СРСР, і в Голлівуді.
Особливе місце у спадщині письменника посідають його спогади про дитячі та юнацькі роки, проведені ним у рідному місті Львові, де він прийшов на світ 1921 року. Хоча відомо, що Лем ніколи не приїздив до Львова, відколи покинув його разом з батьками 1946 року. Але він неодноразово підкреслював: “Я львів’янин і до смерті залишуся львів’янином. Нічого змінити не можна, люди і народи то не шафи, яких пересувають з кута в кут».


21 вересня виповнюється 150 років Герберту Уеллсу (21 вересня 1866, Бромлі — 13 серпня 1946, Лондон) — англійському письменнику, найбільш відомому як письменник-фантаст, хоча має значний доробок праць історичних, на політичну тематику, публіцистики та настільних ігор. Один із засновників ранньої наукової фантастики, поряд з Жулем Верном. Герберт Уеллс - великий мислитель і просвітитель XX ст., письменник, якого А.Франс шанобливо назвав «найвидатнішою інтелектуальною силою в англійському світі». Велич його в тому, що, ставлячи болючі питання свого часу, він розв’язував їх як гуманіст і прихильник розуму у добу, коли культура поверталася від людяності до фашизму і від інтелекту до ірраціоналізму.
Герберт Уеллс - автор великої кількості романів (найвідоміші - «Машина часу», «Людина-невидимка», «Війна світів», «Перші люди на Місяці»), оповідань - загалом близько 110, а ще - наукових праць з хімії, біології, педагогіки - їх близько 500. Як бачимо, це була надзвичайно активна й багатогранна творча людина, яка вміла організовувати свій час і в усьому досягати відчутних результатів.
Герберт Уеллс увійшов у літературу як автор науково-фантастичних творів на соціальні теми. Залюблений у науку, Уеллс розповідає про дивовижні пригоди, які трапляються з людьми на Землі або на інших планетах у близькому чи далекому майбутньому. Він широко використовує популярні на початку XX ст. наукові гіпотези. Деякі з них справдилися, реалізацію інших, можливо, спостерігатимуть покоління, які прийдуть після нас. Разом з тим, Герберт Уеллс пише оповідання, які не спираються на науку, а дозволяють розквітнути людській уяві та фантазіям. 

Немає коментарів:

Дописати коментар