14 жовтня 2017 р.

На поклон до Берегині

 14 жовтня в Україні відзначають цілу низку свят – День захисника України, День козацтва, Покрову  Пресвятої Богородиці. А ще в цей день в маленькому полтавському селі Корещина народилася жінка, яка прославила  не тільки нашу Полтавщину, але й Україну на весь світ. Це – Герой України, народна артистка України, кавалер Ордену княгині Ольги І, ІІ, ІІІ ступенів, лауреат премії  імені Т. Г. Шевченка  Раїса Опанасівна Кириченко. Українська пісня у її виконанні звучала під небом Австралії, Алжиру, Америки, Тунісу, Філіппін, Монголії, Канади... Вона підкорила своїм голосом всю Європу.  
 Щороку 14 жовтня мала батьківщина Раїси Опанасівни гостинно запрошує шанувальників її творчості на пісенне свято.  Цього року користувачі бібліотеки-філіалу №7  вирішили не просто вшанувати пам'ять своєї славетної землячки, а вирушили у краєзнавчу мандрівку «На поклон до Берегині». 
 В першу чергу відвідали   Святопокровську церкву в селі Корещина, в якій  проводилась заупокійна панахида. Після служби  на подвір’ї церкви зібралися близько 150 учасників  Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») зі шкіл  Глобинського району. Юні козаки та козачки отримали благословення від  протоієрея Володимира,  благочинного Глобинського округу, настоятеля  Глобинського храму Аристратига Михаїла.
 Потім із покладанням квітів вклонилися сімейній могилі Кириченків та  відвідали музей-садибу «Мамина вишня», який створено в батьківській хаті Раїси Панасівни.  Відвідини Корещини завершилися трапезним обідом у церкві.
 Далі  разом з усіма гостями  попрямували до сусіднього села Землянки, в якому розташована  школа імені Раїси Кириченко зі світлицею-музеєм артистки. Біля школи вклонилися пам’ятнику Раїсі Опанасівні.
     
 Закінчилися всі дійства більш ніж трьохгодинною концертною програмою, на якій ведучі розповідали про життєвий і творчий шлях славетної співачки, звучали пісні.
 Відкрила концертну програму Іванна Гаджега, переможиця  минулорічного фестивалю української народної пісні імені Раїси Кириченко. Спів названої хрещениці Раїси Панасівни Наталки Шинкаренко та  заслуженої артистки України Оксани Калінчук, як завжди сприймався із особливим щемом у душі, бо їхні голоси і манери виконання дуже нагадують саму Берегиню.
 Завітав на свято і концертний ансамбль «Чураївна», нині володар Гран-прі міжнародного фестивалю «Світ музики», лауреат міжнародного конкурсу-фестивалю виконавців на народних інструментах імені В. Городовської, лауреат Всеукраїнського фестивалю сучасної української пісні «Два кольори» імені О.Білаша. Звучали пісні у виконанні провідної солістки ансамблю народної артистки України Наталії Хоменко та  лауреата міжнародних і Всеукраїнських конкурсів Лідії Кретової.
 Слід згадати, що поштовхом до створення цього колективу стало прибуття на рідну Полтавщину, на роботу в Полтавську обласну філармонію Раїси Опанасівни Кириченко.
 Катерина Адріївна Калініченко подарувала землякам виконання пісень про рідні Землянки та про листопад.               
Не дивлячись на хмарну, а інколи і дощову погоду, мандрівка була насиченою, цікавою і в душі кожного залишила гордість за те, що мали змогу відвідати землю, на якій народилася і пішла у світи козачка, співачка, патріотка, чарівна українка Раїса Кириченко, пам'ять про яку з любов’ю і трепетом зберігають її земляки.

Немає коментарів:

Дописати коментар