4 жовтня 2017 р.

Письменники-ювіляри Марина Цвєтаєва та Володимир Яворівський

 26 вересня виповнюєтьcя 125 років від дня народження російської поетеси, прозаїка, перекладача Марини Цвєтаєвої (1892 – 1941).
 11 жовтня виповнюється 75 років від дня народження українського письменника Володимира Яворівського (1942).


 Марина Іванівна Цвєтаєва (1892-1941) — знаменита російська поетеса, прозаїк, перекладач, яка своєю творчістю залишила яскравий слід у літературі 20 століття. Цвєтаєва — це справжня окраса російської поезії «срібної доби». ЇЇ творчість, як і творчість А. Ахматової, є найвищим злетом російської «жіночої» поезії. Марина Цвєтаєва по праву вважається однією з найбільш великих російських поетес початку 20 століття. Девіз її життя – бути собою, не залежати від часу і оточення – обернувся трагічними протиріччями її творчої і особистої долі. Поетеса-новатор, яка втілила у слові пошук істини, майстер унікальної ліричної сили, якому був притаманний рідкісний дар відвертості – все це - Марина Цвєтаєва.
                              
 Яворівський Володимир Олександрович  (1942) - прозаїк, публіцист, політик і громадський діяч, борець за незалежність України у ХХ столітті.  Працював на радіо й телебаченні, у пресі, зокрема, в редакціях газети "Запорізька правда", "Ленінська молодь", "Літературна Україна" та в журналі "Вітчизна». З весни 1989 року полишив літературу і, за власним зізнанням, «весь пішов у політику», ставши депутатом Верховної Ради України.  Один з організаторів Руху, очолив його оргкомітет. Був головою комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи.
 Докладніше про життя та творчість письменників-ювілярів запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу "Літературна персона".


Немає коментарів:

Дописати коментар