16 лютого 2020 р.

Ностальгувати відправились у Францію

      16 лютого учасники вечора-ностальгії «Коханням бринить струна» відправилась ностальгувати у Францію. Адже недарма сюди з'їжджаються пари з різних куточків землі, щоб освідчитися в коханні і зробити пропозицію біля підніжжя Ейфелевої вежі. Ведуча Людмила Заливча запропонувала згадати улюблених французьких виконавців і композиторів, дещо пов’язавши розповідь з Україною.
       Слухали Джо Дассена. Кумир Франції та і всього світу народився в Нью-Йорку. Батько Жюль Дассен мав українське коріння. Ходять легенди, що прізвище Дассен несправжнє. "Як ваше прізвище?" - таке питання було поставлене прадіду Джо американським прикордонником при еміграції. Не розуміючи чужої мови, той почав пояснювати, що прибув з Одеси. Прикордонник почув "Дассен" і так і записав. Але наскільки це правдива історія, нікому не відомо. 
Пісні Джо Дассена слухали не тільки в записі, але й у виконанні Валерія Меметова, який вільно володіє французькою мовою, дуже любить пісню і свою вірну супутницю – гітару.
Едіт Піаф. Коли ви будете слухати її знамениту «Падам... падам... падам...», знайте, її написала людина, яка народилася в Україні, а саме в Рогатині. Це відомий французький композитор Норберт Гланцберг. На батьківщині він так і не побував, хоча, кажуть, подумував. Але ж без цього міста не було б такої сили пісень, мелодій і такої пісні, приспів якої стукає, як зранене серце, а душа плаче і сподівається. 
       Українською Піаф називають Вікторію Васалатій. Навіть французи визнали, що слухаючи  її на концертах, закривають очі і відчувають наче співає сама Едіт Піаф.
А фіналом заходу стала «Червона рута», яку Валерій Леонідович виконав спочатку на французькій мові, а потім всі разом на українській. Згадали Володимира Івасюка, бо саме ювілейний конкурс імені Володимира Івасюка вирішив подальше творче життя Вікторії Васалатій. 
Було представлено книги про Едіт Піаф та презентовано книжкову виставку «Ключі до незбагненних таємниць в теплі простої людської любові».

Немає коментарів:

Дописати коментар