15 вересня 2022 р.

Шляхами тріумфів Соломії Крушельницької

Ім’я українки Соломії Крушельницької золотими літерами вписане в історію світового оперного мистецтва. Палкі шанувальники, вірні друзі, ярі заздрісники були на її шляху до слави. Користувачі бібліотеки-філії №7 зібралися на музичне рандеву, щоб дізнатися про життя і творчість талановитої жінки, почути її чаруючий голос із записами пісень та арій в її виконанні.

В цьому році 23 вересня виповнюється 150 років від дня народження Соломії Крушельницької – співачки з абсолютним сопрано широкого діапазону, що вирізняється тільки йому притаманною привабливістю і специфічним оксамитовим тембром.

Старенька цілителька пророкувала їй дві стежки в житті: одна – через муку в безсмертя, інша – через тимчасове щастя в муку. Соломія Крушельницька вибрала першу стежину, її вибір зрозумів і підтримав батько Амвросій Крушельницький, священик, який не побоявся людського осуду і фінансових проблем. Успішна музична освіта у Тернополі, Львові, потім в Італії, дякуючи не тільки таланту, але і сильному, наполегливому характерові дівчини, дає змогу в 25 років демонструвати свій талант всьому світові.

Соломія Крушельницька розмовляла і співала 8 мовами. Але жоден її виступ не проходив без виконання українських пісень. Ні слава, ні тріумф ніколи не затьмарювали в ній справжню українку, це звання для неї було найважливішим у житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар