7 вересня 2022 р.

Геній, який вважав себе невдахою

11 вересня 160 років тому народився король новел та майстер оповідань – американський письменник О.Генрі (справжнє ім'я — Ві́льям Сі́дні По́ртер). Його життя нагадує драматичний сюжет для роману: раннє сирітство, пошуки себе, ув’язнення та раптовий злет, визнання й багатство, творчий спад. Для кожного твору письменник намагався придумувати щасливу кінцівку, але його власне життя виявилося без хепі-енду.

В дитинстві Портер дуже захоплювався читанням. Він читав буквально все: від класичних романів до детективів. Його улюбленою була книжка «Тисяча і одна ніч».

Після закінчення школи працював в аптеці у дядька продавцем і фармацевтом. Але за станом здоров’я (були серйозні симптоми захворювання на туберкульоз) було потрібно змінити клімат, і на сімейній раді Вільяма вирішили відправити на ранчо в графство Ла Cалль, штат Техас. Тут Портер вивчив іспанську та німецьку мови, багато  читав класичної літератури. Тут він зустрів майбутніх героїв своїх творів – ковбоїв, втікачів-каторжників, шахраїв і бродяг.

Через два роки переїхав до Остіну (Техас), де пробував різні професії – працював бухгалтером, креслярем, касиром і рахівником у банку. З 1887 року Портер працює художником в Техаському Генеральному Офісі. Його зарплатня задовольняла потреби сім’ї, але він продовжував дописувати до різних газет та журналів, а в 1894 році купив збанкрутілий тижневик The Rolling Stone, щоб зробити його «найкращим гумористичним виданням штату». На жаль, Портер був прекрасним письменником, але поганим бізнесменом, тому дуже скоро розорився. А незабаром трапилася ще одна біда: в банку, де Портер працював касиром, виявили недостачу. Підозри впали на американського класика. Він був звільнений з банку і притягнутий до суду, хоча недостача і була відшкодована його рідними. Вирок виявився суворим: п’ять років каторжної Федеральної в’язниці Колумбус, штат Огайо.

За перші два роки тюремного терміну в журналах Нью-Йорка з’явилося 14 його оповідань. Там же народився і псевдонім письменника, з яким почалося нове життя класика американської літератури. За однією з версій, ім’я Генрі було взято з колонки світських новин в газеті, а ініціал «О» обраний письменником «як найпростіша буква». Згідно з іншою версією, псевдонім був утворений від імені французького фармацевта Етьєна Осеана Анрі, медичний довідник якого був популярний на той час.

За зразкову поведінку письменник був звільнений з в’язниці достроково. Він переїжджає до Нью-Йорку, де починає співпрацювати з кількома виданнями. Без вихідних днів і відпусток Портер писав по 60 оповідань на рік, іноді одночасно працюючи відразу над кількома творами. На вершині письменницької кар’єри він заробляв стільки ж, скільки Марк Твен і  Редьярд Кіплінг.

У 1904 році вийшла перша книга О. Генрі «Королі і капуста», за якою послідував ряд збірок оповідань.

Майже всі свої гроші Портер витрачав на дочку, яку відправив вчитися в найдорожчий коледж, де ніхто не міг знати, що її батько – колишній в’язень. Таємниця минулого до останнього дня не давала спокою письменнику, він вважав себе невдахою.

Його здоров’я і без того не надто міцне, було остаточно підірвано наполегливою роботою. Настав творчий спад і депресія. 5 червня 1910 року О. Генрі помер в Нью-Йоркській лікарні від гострої пневмонії.

Цей допис підготували працівники бібліотеки-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар