29 серпня 2022 р.

Український «сміхотерапевт» Павло Глазовий

30 серпня виповнюється 100 років від дня народження Павла Глазового – українського поета-гумориста, сатирика, лауреата премії імені Остапа Вишні, першого лауреата премій імені Петра Сагайдачного, імені Наталі Забіли, Заслуженого діяча мистецтв України. Творчий ужиток поета – майже зо два десятка книжок, які зачитуються до дірок, безліч публікацій у періодиці, тисячі авторських виступів перед численними аудиторіями. 

Хрещеним батьком у літературі йому став відомий гуморист Остап Вишня, який запримітив дар студента Криворізького педагогічного університету. Дякуючи його опікуванням талановитого юнака перевели навчатися у Київ, ближче до письменницького середовища та видавців.

Павло Глазовий  автор збірок сатири та гумору «Великі цяці» (1956), «Карикатури з натури» (1963), «Коротко і ясно» (1965), «Щоб вам весело було» (1967), «Мініатюри та гуморески» (1968), «Смійтесь, друзі, на здоров’я» (1973), «Байки та усмішки» (1975) та ін., жартівливої поеми «Куміада» (1969). У співавторстві з Ф. Маківчуком написані 8 книжок для дітей.

Павло Прокопович Глазовий – легенда нашої літератури. Феномен його майстерності в тому, що він використовував народні джерела, умів і в лаконічній мініатюрі, і в об'ємній гуморесці передати смак отої народної душі, яка завжди прагнула дотепного й смішного.

А от радянська влада не тільки не любила, але й боялася гострого пера Глазового і тримала його увесь час під ковпаком. Та заборонити Павла Прокоповича не могли. Його усмішки любив народ.

Гуморист був щасливий від того, що пише простим людям, а його твори часто нагадували народні анекдоти. Поету притаманні любов до рідної землі, до свого народу, вболівання за українську мову, українське мистецтво. Донесені до людей в гумористичній формі вони допомагають їм переосмислити своє буття. Різноманітні теми гуморесок Павла Прокоповича Глазового: про школу і про село, про вчителів, про студентів, про жінок, тобто про життя.

Влучним дотепом б’є гуморист по таких живучих у суспільстві вадах, як неробство, недбалість, бюрократизм, пияцтво, хуліганство, неуцтво, зверхнє ставлення до жінки тощо.

Вже багато років читачі різних поколінь із захопленням читають гуморески Павла Глазового, знаходячи у його творчості щось своє. І, беззаперечно, читачі отримують насолоду від влучного слова, дотепного жарту, довершеного збігу рими та думки.

Немає коментарів:

Дописати коментар