23 серпня 2022 р.

Секрет успіху Пауло Коельйо

24 серпня виповнюється 75 років від дня народження Пауло Коельйо — бразильського письменника, поета, одного з найбільш відомих філософів сучасності. Його романи заслужено стали бестселерами і перекладені багатьма мовами світу. В чому ж секрет успіху бразильця? І чому його твори надихають читачів з усього світу? Таємниця митця проста: все, що він описує у своїх творах – відбувалося з ним насправді.

В юності Пауло вирішив стати письменником, але не отримав підтримку батьків. Наслідком його свавілля стало ув’язнення до психіатричної лікарні на довгих три роки. Це спонукало згодом до написання роману «Вероніка вирішує померти» (1998). 

Все ж підкорившись настійним умовлянням батьків, Пауло вступив на юридичний факультет, але кинув навчання через рік і знайшов себе в написанні пісень, приєднавшись до культури хіпі. Пізніше Коельйо зустрів духовного наставника, після чого знову знайшов християнську віру. Цей досвід описаний в книзі «Щоденник Мага» (1987). Головна думка книги полягає в тому, що мудрість — це те, чим потрібно поділитися з іншими, адже вона має цінність тільки тоді, коли здатна допомогти ближнім здолати перешкоди.

Наступного року вийшла книга «Алхімік», тираж якої склав понад 300 млн. примірників. Ця книга отримала статус класики сучасності і дотепер залишається книгою, яка продавалася найуспішніше в історії Бразилії.

Всього Пауло Коельйо написав більше 20 літературних творів.

Коельйо створює світ особливих, істинних цінностей життя людини. Центральною проблемою творчості є людська доля, філософія життя. У розумінні мислителя життя вирішене і безперервно формується. Зрозуміти своє призначення, слідувати йому — сенс життя, з точки зору письменника, а справжні цінності полягають у набутті віри, любові, мудрості, надії, мрії. Його філософія дозволяє побачити життя з незвичного боку, раніше незнайомого. Коельо закликає ставитися до свого життя не як до тягаря, який треба донести, а як до безцінного подарунку, не існувати, а жити, реалізовувати свої прагнення. Книги автора приносять розуміння того, що життя багатогранне, а прагнути до пізнання як можна більшої кількості його граней — шлях до розвитку і досягнення відчуття повноти буття. Коельйо показує, що всесвіт допоможе в досягненні бажаного, якщо прагнути до цього всією душею, без залишку. Проста і зрозуміла філософія мислителя прихована між рядків його книг.

Тепер зрозуміло, чому люди з усього світу захоплюються творами Пауло Коельйо. Адже людині, яка жила у психлікарні, була арештована, практикувала магію, багато подорожувала є чим поділитися з читачем.

Знайомитись з творчістю Пауло Коельйо варто поступово і не поспішаючи. Якщо деякі його книги можна прочитати за одну ніч, то інші потрібно читати декілька тижнів, аби вловити хоча б половину настанов, які дає автор.

Немає коментарів:

Дописати коментар