11 жовтня 2023 р.

Тамара Голобородько для людей знаходить слова в своєму серці

14 жовтня виповнюється 70 років з дня народження знаної полтавської літераторки, авторки поетичних і прозових творів Тамари Голобородько. Родом вона із села Яроші на Глобинщині.

Поетичний дар відкрився у Тамари ще в шкільні роки. Її віршик «Білий-білий сніг» був першою публікацією, яка з’явилася у районній глобинській газеті в 1971 році.

Закінчила в 1975 році філологічний факультет Полтавського державного педагогічного інституту імені В. Г. Короленка. Була учасницею і гартувала свій творчий хист в літературній студії «Заспів», яка й донині діє на факультеті філології та журналістики при кафедрі української літератури університету.

Тамара Голобородько працювала вчителем української мови та літератури, педагогом початкової школи, журналістом у газетах «Зоря Придніпрів’я», «Молода громада», «Полтавський вісник».

Друкувалася в періодиці, колективних художніх збірниках, видала книги «Не згасай, моя зоре любові» (1999), «Стежинами Божого слова» (2003, 2010), «Неотправленные письма» (2006).

За значні досягнення в галузі сучасної української літератури, вагомий внесок в утвердження української мови, гуманістичних цінностей у суспільстві Тамара Голобородько стала лауреатом обласної премії імені Леоніда Бразова у 2013 році у номінації «Поезія» за збірку «Стежинами Божого слова».

«Я для людей знайду слова в своєму серці», – ці рядки звучать рефреном її творчого доробку. Кожен з Вас зустріне в поетичних рядках дорогі серцю, пережиті почуття, душевні болі і радощі, прагнення до високого:

Пошли мені, Боже, мудрості,

Щоб управляти не царствами,

А в серці своїм непокірному

Твою поселити злагоду.

«Щира, ніжна і трохи сумна», – назвав жінку Тамару Голобородько літературознавець Анатолій Дяченко.

Світ сприймає по-жіночому, уміє прощати, принципова, самокритична. Тамара Андріївна вірить у любов, уміє переживати втрати, бути гордою у самотності.

Ростуть тривоги, виростають діти,

І скроні засіває сивина.

Ми ж молоді, поки любов нам світить,

Допоки серце зігріва вона.

Вітаємо ювілярку! Здоров’я, творчої наснаги, хай буде тепло і затишок у Вас в душі і в житті!  А нам світло і радісно від творчості літераторки.

Немає коментарів:

Дописати коментар