16 жовтня 2023 р.

Стежками долі Раїси Кириченко

Від простої селянської дівчинки до звання народної артистки України, Героя України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, повного кавалера ордена княгині Ольги, лауреата премії ім. Дмитра Луценка «Осіннє золото» та ще багатьох інших відзнак пролягав складний, нелегкий життєвий і творчий шлях Раїси Опанасівни Кириченко. За життя вона здобула всенародну шану, але ця шана і нині зберігається, бо в піснях вона виспівала не тільки свою душу, а й красу, велич української пісні, самої України.

Сьогоднішній музичний вечір «Жила, творила, чарівний спів лишила», приурочений 80-річчю з дня народження незабутньої і славетної української співачки Раїси Опанасівни Кириченко, в читальній залі нашої бібліотеки пройшов в незвичному форматі. Всі пісні, які свого часу виконувала Раїса Опанасівна, звучали акапельно. Такий спів надає творам незабутню чарівність, а відсутність інструментального супроводу при цьому сприяє більш повній передачі всієї виразності й теплоти людського голосу. А ще таке виконання, підхоплення пісень присутніми у залі підкреслює те, що пісні Раїси Опанасівни знають, люблять і пам’ятають. Пісні, які свого часу були у репертуарі співачки, звучали у виконанні Ніни Козаченко, Софії Костенко, Тетяни Якушенко, Тетяни Пліш – учасниць двох різних самодіяльних колективів «Мальви» та «Берегиня». Вони навіть проспівали квартетом, а весь зал, який підхопив пісню, перетворився в імпровізований хор.

«Хоч де б потім не жила – У Черкасах, Полтаві, Києві, я повертаюсь у свою хату, щоб набратися снаги для творчості, здоров’я, для життя. Там особливі дерева, там особливе повітря, там незвичайні люди, – там все особливе, бо рідне і щемне до болю, до сліз», – писала у свої книзі спогадів «Я козачка твоя, Україно» Раїса Опанасівна. В цьому переконалась група волонтерів, учасників художніх колективів, прихильників таланту співачки, які побували на урочистостях на батьківщині Берегині в день її народження.

То ще одним акордом зустрічі стала розповідь про відкриття перенесеного від школи в Землянках пам’ятника Раїсі Опанасівні на садибу «Мамина вишня» в Корещину, про святкову програму.

Присутні змогли не тільки подивитися фото, а й скуштувати смачний духмяний коровай, який був привезений з корещанської землі, від земляків Раїси Опанасівни.

Немає коментарів:

Дописати коментар