2 січня 2024 р.

Роман Джерома Селінджера «Ловець у житі» є обов’язковою книгою в шкільній програмі багатьох країн світу

Джером Селінджер – культовий американський письменник. Життя його не менш цікаве, ніж творчість. Це і філософські пошуки себе, і вивчення безлічі наук, і Друга світова війна, і служба в розвідці, і визнання за розповіді і єдиний виданий роман. Про цього письменника можна знімати кіно. Тільки ось він сам заборонив це робити, так само як і екранізувати його книги. Джером Селінджер був дуже замкнутою людиною зі складною долею.

Джером Девід (Джей Ді) Селінджер (повне ім’я письменника) народився 1 січня 1919 року в Нью-Йорку в заможній родині торговця сирами і копченостями.

Батько прагнув виростити сина освіченою людиною. Юнак закінчив військове училище, слухав лекції в Нью-Йоркському університеті, вступив до Колумбійського університету.

У підсумку Девід не закінчив жоден навчальний заклад, вчився геть погано і не проявив кар’єрних устремлінь. Подібна інфантильність викликала велике невдоволення з боку батька і вони назавжди посварилися. Батько хотів, щоб син продовжив сімейну справу і не припускав, що у його сина є літературне обдарування. 

Перебуваючи в найгарячіших точках під час Другої світової війни, Селінджер напише в своєму щоденнику, а пізніше і в листах близьким, що правильно зрозумів своє призначення, і місце його тут в армії.

Важливою подією в роки війни для Селінджера стала випадкова зустріч з його кумиром-письменником Ернестом Хемінгуеєм, який в той час працював військовим кореспондентом. Вже тоді в ранці Селінджера лежали начерки майбутнього роману. Джером наважився показати Хемінгуею свої літературні роботи, і той високо оцінив творчість письменника-початківця.

Свій творчий шлях Селінджер почав з публікації невеликих оповідань в популярних нью-йоркських виданнях. Його перше оповідання «Молоді люди» в 1940 році опублікував журнал «Сторі». А закріпив письменник перший успіх після виходу в світ оповідання «Добре ловиться рибка-бананка».

Справжня ж популярність до Селінджера прийшла тоді, коли 16 липня 1951 року був надрукований єдиний роман «Над прірвою в житі» («Ловець у житі»). Над цією історією автор працював 10 років. Роман моментально став дуже популярним, оскільки в головному герої сотні і тисячі підлітків бачили самих себе.

Але спочатку ця книга опинилася під забороною в багатьох штатах США. Хоча літературні критики того часу схвалили роман, який досі не втрачає популярності, тим не менш, книгу заборонили через депресивність і вживання лайливої лексики.

Однак, в даний час роман є обов’язковою книгою в шкільній програмі в багатьох країнах світу і його настійно рекомендують до прочитання.

Письменнику дуже нелегко далася популярність, що обрушилася на нього після публікації роману і він залишає Нью-Йорк та на довгі роки зникає. Він не бажав розмовляти з репортерами і фактично жив самітником, не давав інтерв’ю, не відповідав на телефонні дзвінки.

На превелике розчарування широкої публіки, Селінджер перестав друкуватися з 1965 року і складав історії тільки для себе. Він заборонив перевидавати свої ранні роботи, а також особисте листування.

До свого зникнення він готував шанувальників і видавців заздалегідь: «Тиша – прекрасний світ для письменника, а не слава. Коли Ви публікуєте свої твори, світ думає, що ви чимось зобов’язані. Якщо ж ви ховаєте свої творіння від публіки, ви зберігаєте їх для себе».

Джером Селінджер помер 27 січня 2010 року, заповівши опублікувати свої невидані твори в період з 2010 по 2020 роки. У їх числі знаходяться автобіографічні відомості про допити, проведені ним під час Другої світової війни.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до ювілею письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар