25 жовтня 2020 р.

Книготерапія осінньої пори

Що таке осінь? Окрім чудового бабиного літа, корисних прогулянок на свіжому повітрі, захопливого полювання на гриби – це ще дуже добрий привід почитати хорошу книжку! Тільки уявіть собі: теплий плед, велика чашка запашного чаю або кави, улюблені смаколики і – ще зовсім нова книжка! Шалені пригоди, несподівані відкриття, досі незнані факти… Ну як, зацікавили? Мова піде про новинки нашої бібліотеки, які пасують осінньому читанню і створюють напрочуд теплу та затишну атмосферу.

Цього разу книжковий фонд нашої бібліотеки поповнився різноманітною літературою. Особливо радують новинки сучасних українських авторів.

Любите творчість Олексія Волкова? Тоді негайно починайте читати його нові трилери «День відбуття» та «Не проси пощади у тіні». Переможець другого конкурсу «Золотий Бабай», майстер інтриги, лікар і письменник, він радує нас своїм черговими романами.

У трилері «День відбуття» письменник повертається до містичних мотивів і, як завжди за динамічним сюжетом приховує багато загадок та серйозних питань. Сергій, студент політеха, поєднує у собі два неординарних захоплення. Це боротьба самбо та дослідження карстових печер. Саме завдяки ним юнак потрапляє у халепу, з якої вийти неушкодженим, здається, неможливо. Тим паче, коли доля у такий момент несподівано дарує жінку, заради котрої готовий на все, а в підземному царстві на рубежі двох тисячоліть починають відбуватися  дивні речі...

Трилер «Не проси пощади у тіні» – це сучасна версія роману «Виконавець» – першої книги Олексія Волкова, яка у 2002 році виборола гран-прі відомого літературного конкурсу «Золотий Бабай». Автор запропонував нову редакцію цього твору, в якій він набув інше стильове обличчя, став ще динамічнішим психологічно напруженішим, а відтак – читабельнішим. Що ж до суті – усе незмінно: гостра захоплююча інтрига, карколомні пригоди, неповторний дух мисливської атмосфери і старовини. Тому, хто живе щасливо, важко уявити, що завтра несподівано насунеться біда – страшна, невідворотна та незрозуміла, зустріч з якою змушує лише приречено чекати загибелі. Та сильна людина, перебувши шоковий стан, здатна свідомо рушити краєм прірви у пошуках її закінчення з бажанням не тільки вижити, а й перемогти. І тоді відкривається таке, про що у спокійному повсякденному житті навіть не здогадуєшся. Відчайдушно рятуючись, герой роману несамохіть втручається у вічну суперечку сил добра та зла, вплинувши таким чином на долі інших людей – живих і не тільки…

Для поціновувачів творчості кременчуцької письменниці Дарини Гнатко пропонуємо нові романи «Тінь аспида» та «Гніздо Кажана».

Еллі здавалося, що Тимур — її доля. Він обіцяв їй розкішне життя в Йорданії. Та натомість виявився одним із торгівців «живим товаром». Елла опинилася на чужині, у полоні в жорстокого та небезпечного Хасана. Випадково її помічає Мурат, племінник Хасана та його цілковита протилежність. Він миттю закохується в горду українку, і про цю пристрасть дізнається одна з дружин Мурата. Відтепер Елла опиняється між двох вогнів Беззахисна невільниця, життя якої нічого не варте. Мурат — остання надія на порятунок. А вона його остання надія на щастя…

Данило Кажанівський продав душу дияволу. Скільки дівочих душ він занапастив! Коли одна дівчина наклала на себе руки, козак Ілько Косозуб зібрав людей для помсти, і Данила спалили. Минуло майже сто років. У Миргороді планує весілля Роман Кажанівський, його наречена Ліза мала б радіти… якби не цей холод між ними. Натомість вона все частіше думає про Ярослава, кузена Романа та господаря маєтку «Гніздо Кажана». Чорні язики кажуть, що він ще гірший від свого предка. Та її нестримно тягне до нього. Між ними — прірва і гострі уламки минулого. Аби не втратити Лізу, Роман розповідає, що Ярослав — справжнє чудовисько. Та поступово Ліза усвідомлює, що справжній монстр не завжди той, що з чорними крилами…

Сергій Гридін - автор книг для дітей, підлітків та дорослих. Фонд нашої бібліотеки поповнився аж трьома новими книгами цього письменника: «Віраж», «Сапери», «Відчайдушні».

Дмитро і його однокласники, намагаючись дізнатися, чому і куди в Озерному зникають діти, опинилися в центрі складної інтриги. Долаючи небезпеки, вони встановлюють особу злочинця і дивують навіть бувалих оперативників. Повість-детектив захоплює сюжетними і психологічними несподіванками. І навіть за ризикованих обставин її героїв не оминає закоханість.
    Вони живуть у паралельних світах. В Олександра — молода дружина і маленька донечка, робота, яка цілком влаштовує, й відлагоджене повсякдення. Тарик, син багатія, намагається ненастанно загрібати всі «радощі життя» — алкоголь і наркотики, відпадні «тьолки», «круті тачки», сумнівні розваги. Після однієї з чумних гулянок під колесами автомобіля, за кермом якого опинився очманілий Тарик, гине Олександрова донечка. Після цієї неймовірної трагедії йому дає сили жити тільки жага помсти негідникові, якого прикриває грошовитий батько. Дістати зброю було складно. Ще важче — вистрелити, дивлячись в очі «зеленому мажорові», душу якого нарешті почало бентежити щось людське. На віражі неймовірних випробувань вихід він усе-таки знайшов.

Повість «Сапери» Сергій Гридін присвячує найактуальнішій для українців темі – темі війни на Донбасі. Вони йшли на війну не так, як добровольці й мобілізовані першої хвилі. Четверта хвиля повихоплювала зі спалень і тих, хто на війну не збирався. Звичайних чоловіків, не для війни народжених. Та коли кличуть, вони не ховаються. Йдуть, бо чоловікам інакше не личить. Хоч і не всі такі. Їм непросто навчитися жити без піжам і звикнути до солдатського побуту. Складно вбутися там, де всі — нестерпно різні. Де агресія й брутальність зашкалюють. Часом здається, що здичавілість новобранців виштовхує знічену цивілізацію в далекий кут історії. Над усім у них — дух вольниці й інстинкти.

Надія Гуменюк – письменниця, яка чує і ритми та аритмію часу, і порухи людських почуттів. Серед новинок і книга цієї письменниці – «Корна на одну ніч».

Передвоєнна Польща. Неподалік від Варшави, на заміській віллі «Ванесса», відбувся конкурс краси. Увечері на ньому коронували переможницю, а вранці у готелі «Континенталь» її знайшли мертвою. В газетах — жодної згадки ні про загадкову смерть дівчини, ні про її тріумфальну перемогу. Хто й чому заблокував інформацію? І хто посягнув на юне життя? Заздрісна суперниця? Колишній наречений? Дефензива, яка дізналася, хто вона насправді — ця дивовижна красуня з маленького провінційного волинського містечка?
З нетерпінням шанувальники детективного жанру чекали нових книг сучасного українського письменника  Андрія Кокотюхи «Вигнанець і навчена відьма» та «Останній контракт».

 Літо 1911 року. Колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель виконує в Полтаві делікатне доручення. Але його затримує в місті ще одна історія — не кримінальна, а містична. У краї діється щось дивне. Псується погода, масово мре худоба, молоду місцеву поміщицю звинувачено у відьомстві, а за всім цим криються старі чужі сімейні гріхи — кривава розплата за які невідворотна. Які ж чорти ховаються в заболоченому кутку Полтавщини? Чому господарі посміхаються й водночас гострять на чужинців ножі? Встановити істину для Платона — справа честі...

Київський «авторитет» наймає двох професійних убивць — Антона й Віту — виконати замовлення на ліквідацію  дуже непоступливого бізнесмена у Сполучених Штатах. Пара майстерно «розв’язує» проблему, однак лише імітує загибель товстосума. Коли замовники-мафіозі дізнаються про це, професійні «мисливці» самі опиняються в ролі дичини, на яку полюють. Застосовуючи всю свою винахідливість, кмітливість і зухвалість, головні герої розправляються із переслідувачами, але й самі зазнають утрат...

 Ще одна нова книга від золотого письменника України Володира Лиса – роман «Обітниця».

 Хтось дізнався про давній гріх старого Антона Личака, надіслав листа з єдиним реченням: «Час повертати борг» - і збурив його спокій. А в сусідки Ольги своя драма: її син закохується в дочку бізнесмена Єгора, і та відповідає взаємністю, - але юна пара не знає, що насправді вони брат і сестра. Повертається з колонії Богдан, засуджений за вбивство, якого не чинив. Його дружина обрала щастя з іншим, а донька й не підозрює, що в неї є тато. А ще поруч сестра дружини Віка і дивачка сусідка Алевтина, про яку в Старому місті ходять моторошні чутки… Долі мешканців вулички з символічною назвою Обітниця переплітаються в тугий вузол, де свої драми і щемливі стосунки, давні й теперішні почуття. Кожен з них давав свою обітницю. Та чи кожен дотримався її крізь час?

Від авторки бестселера «Грішниця» Олени Печорної нова драматична історія про помилки минулого та спокуту «Химерниця».

Микола — очільник провінційного містечка, місцевий «князьок», улюбленець долі. Та що він робить тут, у хаті старої відьми Шептулихи? Вона — його остання надія на порятунок доньки. Двоє найближчих друзів Миколи вже втратили найдорожчих. Тепер його черга. Але замість старої його зустрічає дивне дівча — химерниця, «що думки читає». Звідки вона взялася? Доля не знає випадковостей. Колись Микола та його друзі вчинили страшну наругу. Вони забрали те, що їм не належало. І час поновлювати рівновагу. Час віддавати. Тільки щира жертва врятує доньку. 

Нарешті поціновувачі творчості Світлани Талан отримають змогу прочитати її нові романи «Зловити промінь щастя» і «Когда прошлое впереди», адже кожний роман письменниці – бестселер і його з нетерпінням чекають не лише українські читачі, а і прихильники за кордоном.

Вихованці війни, вони мали за розкіш одяг і взуття, за щастя — відвідини кінотеатру на зекономлені на їжі копійки… Вони мріяли, закохувалися, одружувалися й не ділили дітей на своїх і чужих… Коли Марія та Роман побралися, вони були ще зовсім молоді, але душами вже починали сивіти: далося взнаки життя під час німецької окупації. Насильство, знущання, голод, смерть проносилися перед дівчачими і хлопчачими очима... 

Поліна ніколи не забуде того, що сталося з нею в юності. Зараз вона успішна жінка. А тоді - залякана дівчинка, з благанням дивилася в очі трьом ґвалтівникам. Але вони не пошкодували її. Як і вона не пошкодувала потім свою дочку, залишивши дитину в пологовому будинку. Поліна хотіла забути своє минуле. Вона втекла в інше місто, в інше життя. Але хіба можна втекти від себе? Поліна ледь не потрапляє в ДТП. Її рятує незнайома дівчина. В її особі Поліна раптом бачить такі знайомі і рідні риси ... Але це неможливо. Вона спалила всі мости...

До вподоби нашим користувачам і романи Ніни Фіалко. Нові книги цієї письменниці «Нерівний шлюб» та «Шукачі земного раю» чекають на своїх читачів.

У цій збірці ви знайдете оповідання, новели та повісті, написані упродовж кількох останніх років. Ці людські історії правдиві та захопливі, вони взяті з нашого життя, тому нікого не залишать байдужим. «Так крок за кроком Наталя намагалася змінити життя дитини, вселити надію, що всього на світі можна досягти, прикладаючи зусилля. Важко ці кроки давалися… Оля і до рідної бабусі пискувала, побачивши, що вона її не наздожене, якби й хотіла покарати. Наталя, маючи значний педагогічний досвід, вірила, що виховання дітей на загал залежить від поведінки в родині. Хотіла і колегам показати, що любов’ю і ненав’язливою наукою можна достукатися до серця кожної дитини. Не приховувала від Олі грошей, які лежали у певному місці. Наголошувала, що в родині має панувати повна довіра».

Психологічний роман "Шукачі земного раю" — іще один ракурс осмислення сьогодення. Авторка захоплююче і точно відтворює життєвий шлях типового представника покоління, яке формувалось у тисяча дев’ятсот вісімдесятих, намагалось і вижити, й нажити в дев’яностих... Непросте і трагічне становлення українця, який волею обставин опинився тоді в Москві. 

Книги, як бачите, на різні смаки і для різних категорій. Вони з нетерпінням чекають на полицях своїх читачів. Треба лише завітати після карантину до нашої бібліотеки. Смакуйте осінь з книгою!

Немає коментарів:

Дописати коментар