20 листопада 2023 р.

ЗАРЯДЖЕНІ ГІДНІСТЮ ТА ЖАГОЮ СВОБОДИ – гасло до Дня Гідності та Свободи-2023

Відповідно до ст. 34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Однак Гідність і Свобода не надаються державою. Це базові суспільні цінності. Тоталітарна держава прагне знищити Гідність і Свободу, але від людини залежить: зректися їх і стати рабом або ж повстати проти диктатури влади і залишитися вільною та гідною особистістю.

В історії України ідея свободи викристалізувалася за часів козацтва. Її намагалися викорінити упродовж темних століть перебування нашої держави під московським ярмом. Але ген свободи не можна знищити. Він нагадав сучасним українцям про себе на Майданах, де ми знов вчилися бути гідними та вільними. З кожним Майданом в нашій країні ставало все більше громадян, які розуміли важливість таких цінностей, як Свобода та Гідність.

10 років тому українці сформулювали національну ідею – Гідність і Свобода України. Ця ідея викристалізувалася суспільством на Майдані. Не в один момент, а впродовж тривалої і виснажливої боротьби – усі три місяці, доки тривала Революція Гідності, українці дискутували, сперечалися, обговорювали – якою має бути країна, за яку вони боролись і готові були віддати життя. Так, у вирі борні, з багатоголосся поглядів і цінностей, Майдан витворив спільний для всіх українців ідеал майбутньої України. Цей ідеал був сформульований двома ємкими словами: Гідність і Свобода. Це звучить як національна ідея.

Те, що втримало оборону в найважчі часи, і що дасть силу українцям перемогти – Гідність і Свобода. Наша зброя заряджена нашою гідністю і жагою свободи.

Пропоноване гасло до Дня Гідності та Свободи-2023:

ЗАРЯДЖЕНІ ГІДНІСТЮ ТА ЖАГОЮ СВОБОДИ!

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ за матеріалами Українського Інституту Національної Пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар