Шоколад – солодке щастя для дітей і дорослих. Цей десерт бадьорить, якщо його їсти, і навіть покращує настрій, якщо на нього дивитися. Шоколад не тільки смачний і корисний, а ще і комплімент, і універсальний подарунок, і атрибут свят, а побажання «хай у вас все буде в шоколаді» зробило його ще й синонімом багатства і достатку.
Свідченням любові
до шоколаду та його популярності
є існування кількох дат, коли можна святкувати День шоколаду. Це – 7 липня
(день, коли ймовірно шоколад завезли до Європи), 11 липня (Всесвітній день шоколаду), 28 липня (День молочного шоколаду в США) та 13 вересня (Міжнародний
день шоколаду).
Разом з
відвідувачами відділення №1 територіального центру надання соціальних послуг
Департаменту соціального захисту населення Полтавської міської ради провели
літературну дегустацію «Дивовижний і спокусливий світ шоколаду», щоб також
зробити своє свято цього десерту.
Шоколад –
популярний і смачний смаколик, який має дуже багату і цікаву історію. Какао
вперше використали більш ніж 4000 років тому. І було це зроблено в південних і
центральних районах Америки. Вперше шоколад із какао-бобів вживали майя. Згодом ацтеки
вивели своє захоплення шоколадом на інший рівень. Вони вважали, що какао було
дано їм від богів. Як і майя, вони смакували шоколадні напої, але й також
використовували какао-боби в якості валюти для покупки їжі та інших товарів.
Цікаво, що
какао-боби використовувалися в деяких частинах Латинської Америки як валюта аж
до XIX століття. А найвідомішим любителем шоколаду тих часів був могутній
правитель ацтеків Монтесума II, який пив шоколад щодня у неймовірній кількості
для енергії і як афродизіак.
Але станом на
зараз більш ніж 72% світової какао-сировини виробляється в Африці. Лідером серед
африканських країн є Кот-д’Івуар.
Першим
європейцем, хто скуштував шоколад, був мореплавець Христофор Колумб. У 1502 році на острові Гайана місцеві жителі пригостили його напоєм з невідомих трав і
плодів, смак Колумбу не сподобався. А у 1519 році, коли на територію Мексики
вторглися конкістадори на чолі з Ернаном Кортесом, іспанці зацікавилися напоєм
із зерен какао, який гірчив, але мав тонізуючий ефект.
Присутні
дізналися не тільки цікаві історичні факти про шоколад, але й ознайомились з
його корисними властивостями та особливостями його вживання.
Крім того, що
шоколад дуже приємний на смак, він допомагає бути щасливими і здоровими. Він
підвищує рівень серотоніну і дофаміну – гормонів гарного настрою, є потужним
джерелом антиоксидантів, сприяє поліпшенню кровообігу та зменшенню кров'яного
тиску, знижує ризик серцевих захворювань.
Звернулися до
книг, які є у фонді бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ,
що розповідають про шоколад, як важливий продукт у житті головних героїв.
Головна героїня
Віана Роше роману Джоани Гарріс «Шоколад» приїхала разом з донькою у невелике
містечко Франції. Вона змогла не тільки подарувати його мешканцям небачену досі
розкіш – шоколад, але й спробувала за допомогою солодощів змінити життя на
краще, знайти ключик до кожного відвідувача цукерні та вселити віру в серця людей, в
те, що життя може бути справді щасливим, солодким і смачним, як шоколад.
Присутні разом з
героями книги Рональда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика» відправилися на
екскурсію до шоколадного цеху, а потім поговорили про книгу, яка не тільки
розважає, але й вчить важливих уроків про чесність, скромність та значимість
сім’ї.
Перець чилі до
шоколаду додавали ще ацтеки. В ньому солодкий смак поєднується з гіркотою. Саме
його нагадує життя головної героїні книги Йоанни Ягелло «Шоколад із чилі» 17-річної
Лінки. Дізналися коротко не тільки про життя героїні, але із титульної сторінки
навіть почерпнули рецепт шоколаду із чилі, який можна приготувати вдома. Виразне
поєднання смаків збуджує та покращує настрій.
Щоб відчути
повною мірою святкову атмосферу заходу, його фіналом стала дегустація гарячого
шоколаду з шоколадними смаколиками та приємне дружнє спілкування.
Немає коментарів:
Дописати коментар