21 квітня 2016 р.

Книги з автографами представили до Всесвітнього дня книги і авторського права

 23 квітня – знаковий день для світової літератури: в цей день окрім Сервантеса померли Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник.
 Тож цілком природно, що  беручи до уваги цей факт, Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права.
 Книга – це вікно в світ культурного різноманіття, це міст, що сполучає різні цивілізації в часі і просторі.
 Відзначаючи Всесвітній день книги і авторського права в нинішньому році, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги у збереженні і примноженні культури кожної держави. Адже книга – це найкращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства.
 Віддаючи шану і повагу всім авторам книг, ми вирішили  книжковою виставкою «Вони  автограф написали нам на книзі» ознайомити наших  користувачів з тими книгами з нашої книгозбірні, на яких є дарчі підписи та автографи авторів.

 Ця книжкова виставка оформлена на абонементі, книги представлені в п’яти розділах : «Дари сучасних українських авторів», «Дослідники історії рідного краю», «Полтавської поезії життєдайне джерело», «Поети – друзі нашої бібліотеки», «Літературознавство, музика, мистецтво».


 Автограф (від гр. autos – сам і grafo – пишу) – власноручний авторський рукописний текст твору, пам’ятний підпис або напис на книзі, журналі, листівці, фотографії, документі, навіть просто підпис автора – історичного діяча, відомої людини. За кожним розчерком пера, словом, фразою – ціла галерея імен, гама найпотаємніших почуттів, переживань, думок, побажань, від офіційних, ділових до дружніх, лірично-романтичних, жартівливих, своя особиста неповторна історія, тонкощі дружніх, творчих стосунків, і, в цілому, через персоналію мозаїчно відтворене культурно-мистецьке життя.
 Ми цінимо дари авторів, вдячні їм за книги і за їх побажання колективу і користувачам, які вони часто висловлюють підписуючи свої твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар