16 лютого 2017 р.

Справу майстра орнаменту буде продовжено

 В кінці минулого року на підсумковому засіданні гуртка «Українські вечорниці» гуртківцям було презентовано п’ятий випуск альбому Григорія Кисіля «Українська вишивка. Узори» з дарчим підписом автора. Катерина Андріївна Калініченко зачитувала присутнім лист від Григорія Кисіля з пропозицією, щоб полтавські вишивальниці вишили розроблені ним портрети Тараса Григоровича Шевченка, адже вони неповторні і подібних в Україні немає. Всі погодились, що цю ініціативу звісно потрібно підтримати. Будувалися плани на майбутнє, з натхненням мріяли про зустрічі із ініціатором цього грандіозного проекту…
 Але життя безжально внесло свої корективи. 2 січня 2017 року зупинилося серце талановитої, щирої, безмежно вірної традиціям рідного краю людини – Григорія Олексійовича Кисіля, заслуженого майстра народної творчості, лауреата обласної премії ім. Панаса Мирного, лауреата літературно-мистецької премії ім. Олени Пчілки,  викладача-методиста  Гадяцького коледжу культури. 9 лютого, напередодні 40 дня відходу його у засвіти вишивальниці зібралися вшанувати його пам'ять на вечорі-спомині «Майстер орнаменту на полотні».
 З життєвим шляхом  золоторукого проектанта вишивки, нашого земляка, знаного у всьому світі,  познайомила Людмила Заливча. Родом Григорій Олексійович із с. Великий Бакай Решетилівського району. Після закінчення Харківського інститут культури поїхав за призначенням на роботу в Західну Україну. А після повернення на Полтавщину у м. Гадяч повною мірою розкрився його педагогічний і мистецький талант. Дякуючи його і таланту, і працелюбству маємо 5 альбомів узорів рушників, сорочок, ікон, декоративно-орнаментальних, тематичних композицій, шрифтів в техніці «хрестик». Усі схеми рукотворні, без використання «бездушного» комп’ютера. Григорій Олексійович збирав  зразки узорів народної вишивки із різних регіонів України та створив багато своїх власних композицій, збагативши цим прадавнє мистецтво української вишивки.
 Катерина Калініченко знову зачитала лист від Григорія Олексійовича, а проект який уже втілюється в життя назвала лебединою піснею талановитого майстра. Цей лист тепер є не просто зверненням, а заповітом для вишивальниць. Вони мають пам’ятати про те, що Григорій Кисіль закликав вишивати на втіху собі і на радість людям, а тепер це слід  робити ще й для продовження і примноження його доброї і славної, неповторної і прекрасної справи, увіковічення традицій  нашого українського народу.

 Уже активно ведеться підготовча робота і стартом проекту «Образ і слово Кобзаря у вишиванці» стане дата народження Тараса Григоровича Шевченка – 9 березня 2017 року. До проекту залучено вишивальниць із Полтави, Полтавської та Черкаської областей.   
 Теплі слова і щирі спогади про Григорія Олексійовича прозвучали із вуст знаних полтавських вишивальниць Зої Коваленко та Віри Гордівської. Зоя Дмитрівна присвятила Григорію Кисілю вірш. 

А також вона  продемонструвала свої мініатюрні вишивки, які будуть передані нашим захисникам і стануть для них оберегами.

 А ще в цей день із щемом у серці згадували берегиню української пісні, народну артистку України Раїсу Панасівну Кириченко, бо саме з цього дня, 12 літ потому, розпочався відлік життя уже без нашої славної землячки.

Немає коментарів:

Дописати коментар