21 лютого 2017 р.

Книжкова виставка до Міжнародного дня рідної мови

 До Міжнародного дня рідної мови в читальному залі нашої бібліотеки презентована  книжкова виставка «Ти, рідна мово, чиста, як роса, цілюща й невичерпна, як криниця».  
 Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.
 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.
 Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.
 За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Тож шануйте і любіть рідну мову. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!
 Тематика виставки допомагає виховувати почуття любові до рідної мови, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу.

Немає коментарів:

Дописати коментар