7 лютого 2017 р.

Класик англійської літератури - Чарльз Діккенс

       
         7 лютого 2017 року виповнюється 205 років від дня народження англійського письменника, одного із найпопулярніших романістів вікторіанської епохи Чарльза Діккенса (1812 – 1870).
 Чарльз Діккенс - один з найбільш популярних і відомих англомовних письменників за життя. Визнаний класик світової   літератури, найбільший   прозаїк 19 століття. 


         Книги Діккенса лягли в основу сценаріїв для численних фільмів, перший з яких побачив світ вже через два роки після народження кінематографа - в 1897 році. Це була короткометражка під назвою «Смерть Ненсі Сайкс / Death of Nancy Sykes». Найвідоміші екранізації робіт Чарльза Діккенса: «Девід Коперфілд», «Лускунчик: Різдвяна історія», «Олівер Твіст», «Крихітка Дорріт», «Посмертні записки Піквікського клубу», «Домбі і син», «Різдвяні історії».
 Деякі критики називали Діккенса майстром прози та хвалили за численних унікальних персонажів і яскраве зображення суспільства, інші ж звинувачували його в надмірній сентиментальності, незвичайних подіях та гротескних образах. Популярність творів Діккенса завжди була дуже високою, вони ніколи не припиняли видаватися. Багато з романів Діккенса вперше з'явилися як популярні на той час періодичні видання, крім того, Діккенс часто писав твори частинами, що задавало їм певний ритм, в якому сюжет був розбитий на частково незалежні епізоди, із розв'язкою на початку кожної нової частини. Твори Діккенса пронизані дотепністю, що вплинула на оригінальність національного характеру і способу мислення, відомого у світі як «англійський гумор».

Цікаві факти про Чарльза Діккенса:

  • Входить в трійку екранізованих письменників у світі. 
  •  Був дуже забобонною людиною. Він до всього торкався три рази —  на удачу, вважав п’ятницю своїм щасливим днем, а в день виходу останньої частини чергового роману неодмінно виїжджав з Лондона. 
  •  Кожні 50 рядків написаного запивав ковтком гарячої води. 
  •  Часто мимовільно впадав у транс і був схильний до видінь. 
  •  Завжди спав головою на північ. Також він сідав обличчям на північ, коли писав свої великі твори. 
  •  Ненавидів пам’ятники і в своєму заповіті заборонив, щоб йому зводили які-небудь статуї.
 Докладніше про життя та творчість письменника – ювіляра запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу «Літературна персона».

Немає коментарів:

Дописати коментар