20 червня 2024 р.

Твори Галини Вдовиченко наповнені теплотою і залишають після себе світлі почуття

21 червня святкує свій ювілей Галина Вдовиченко – сучасна українська письменниця та журналістка. Сюжети її творів розгортаються в українських містах і навколо знайомих багатьом читачам персонажів. Найчастіше головні герої її книг – звичайні люди, яких ми безліч разів зустрічали на вулиці, але при цьому трапляються з ними зовсім незвичайні події.

Галина Костянтинівна Вдовиченко народилася в казковій Лапландії – на Кольському півострові за Полярним колом, у містечку на кордоні з Норвегією. Сім’я часто переїжджала з місця на місце з малою Галиною, тому дівчинка навчалась у різних школах Івано-Франківська, Надвірної, Рави-Руської, Москви. У дитинстві дівчинка разом з батьками постійно бувала у бабусі з дідусем у селі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області, на батьківщині батька.

Закінчила філологічний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка. До 2017 року працювала заступницею головного редактора щоденної газети «Високий Замок». Живе у Львові.

У Галини Костянтинівни є хобі: дизайн одягу та інтер’єрів, колекціонування рукавичок та гірських лиж.

У 2008 році дебютувала на українській літературній арені з романом «Пів яблука», що побачив світ у видавництві «Нора-Друк». Книга стала популярною на Львівському форумі видавців-2008. Перший тираж був розпроданий протягом місяця.

Авторка відзначена у багатьох літературних преміях, зокрема отримала спеціальну відзнаку «Вибір видавців» у відомому конкурсі «Коронація слова». Роман «Бора» увійшов у п’ятірку найкращих за версією «Книга року BBC» у 2011 році.

Роман «Купальниця» став лідером продажів на стенді видавництва «Клуб сімейного дозвілля» у Львові під час Форуму видавців-2012.

Дитячі книги Галини Вдовиченко також неодноразово нагороджувалися. Повість «Ліга непарних шкарпеток» стала фіналістом конкурсу «Дитяча книга року BBC-2013»(до речі, також видана шрифтом Брайля), а твір «36 і 6 котів» отримав нагороду за «найсмішнішу кригу року».

Авторка тісно співпрацює з «Видавництвом Старого Лева». Тут побачили світ третя частина історії про пригоди котів «36 і 6 котів-компаньйонів», перевидання «Ліги непарних Шкарпеток» з новими чудовими ілюстраціями та роман авторки «Найважливіше-наприкінці». Останній вийшов до Львівського форуму видавців та отримав схвальні відгуки громадськості. У цьому ж видавництві вийшло перевидання роману «Пів яблука» разом із другою частиною «Інші пів яблука». Окрім власних книг Галина Вдовиченко друкується в багатьох антологіях, наприклад: «Лялька. Оповідання про дитинство», «19 різдвяних історій», «Це зробила вона». Сьогодні авторка активно працює на літературному ринку, її книги входять в топи продажів.

В одному зі своїх інтерв'ю письменниця сказала: «Нові ідеї сидять в мені, наче насіння в огірку. Або залітають з вулиці, як тополиний пух. Дуже природно усе відбувається. Іноді достатньо почути якусь фразу або побачити щось дивне. Раз по раз виникає відчуття, що не так автор ідею вибирає, як вона його. Сяйнула й вчепилася у тебе: я твоя, працюй наді мною».

Галина Вдовиченко – оптиміст не тільки на книжкових сторінках, а й на сторінках свого життя. Як людина, як письменниця і журналіст із болем сприймає складну ситуацію в Україні, та знаходить сили рухатися вперед із вірою у краще.

Книги Галини Вдовиченко варто прочитати всім поціновувачам сучасної української літератури. Її твори наповнені теплотою і залишають після себе світлі, радісні почуття.

Немає коментарів:

Дописати коментар