21 березня 2022 р.

Джон Апдайк – першокласний хронікер життя американського середнього класу

18 березня виповнилося 90 років з дня народження американського письменника Джона Апдайка.

Він народився у Шиллінгтоні (Пенсильванія) та виріс на фермі поблизу Плоувіля в родині емігранта з Голландії і німкені. В дитинстві був хворобливим хлопчиком і книжки були найбільшою радістю для нього. Мати Джона заохочувала його до письменництва і коли він блискуче закінчив школу, то отримав у 1950 році стипендію на навчання у Гарвардському університеті. Під час навчання Джон почав працювати в університетському гумористичному журналі «Гарвардський пасквілянт», де розвивалися його здібності письменника та карикатуриста.  

Згодом Джон Апдайк працює співробітником в журналі "New Yorker" і  публікує в ньому свої перші розповіді.

У 1957 році він покинув роботу у журналі та Нью-Йорк і переїхав до невеликого містечка Іпсуіч (Массачусетс). Джон весь свій час присвячує творчості, починаючи свою літературну кар'єру, публікує по твору на рік.

У 1959 році виходить його перший роман «Ярмарок в богадільні». Історія про притулок для людей похилого віку отримала гарні рецензії та підготувала ґрунт для першого великого успіху Апдайка – роману «Кролику, біжи», який вийшов у 1960 році. Головний герой роману Гаррі «Кролик» Ангстрем, колишній гравець шкільної баскетбольної команди, намагається позбутися обмежень, створених життям у передмісті. Цього персонажа Апдайк робить головним героєм трьох наступних творів: «Кролик зцілився» (1971), «Кролик розбагатів» (1981), «Кролик на спочинку» (1990).

За романи «Кролик розбагатів» та «Кролик на спочинку» Джон Апдайк отримав Пулітцерівські премії. Але образ Ангстрема був лише єдиним важливим внеском Апдайка до американської літератури. За роман «Кентавр» він отримав Національну Літературну премію у 1963 році. У «Кентаврі» Апдайк поєднав античну міфологію із сучасним життям, а також з історією його власної родини, аби розповісти про стосунки батька та сина.

Роман «Пари» (1968) є авторським дискусійним дослідженням подружньої невірності.

Далі йде серія гумористичних романів, головним героєм яких є письменник Генрі Бек«Бек: Книга» (1970), «Бек повертається» (1982), «Бека оточили» (1998). Тут Апдайк розповідає про письменницьку професію у сучасному американському суспільстві.

Незважаючи на те, що усі ці твори, включаючи «Іствікські відьми» (успішна екранізація 1987 року), читала кожна американська родина, Апдайк продовжував працювати у інших жанрах: поезії, літературній критиці, спортивній журналістиці.

Роман про сучасну американську духовність «Краса лілій», який вийшов у 1995 році, дозволив Апдайку зайняти найважливіше місце у художній літературі США.

Першокласний хронікер життя американського середнього класу в усій його побутовій красі; письменник, який найкраще знав і відчував, як живе більшість американців, – ось що казатимуть про Джона Апдайка.

Немає коментарів:

Дописати коментар