31 березня 2022 р.

Григорій Сковорода творив добро на цьому світі і сяяв в нім, як провідна зоря

2022 рік – рік пошанування Григорія Савича Сковороди – мисленика, поета, мандрівного народного навчителя, нашого Перворозума, особистості, якою український народ може пишатися перед усім світом. Український мислитель Дмитро Чижевський писав: «Може, ні про одного філософа у світі не висловлено таких розбіжних думок, як про Сковороду. Тепер є не менш, ніж 250 великих та малих праць, присвячених Сковороді, який, як це загально визнано, є найцікавіша постать історії українського духу».

Дослідник творчості Григорія Сковороди Володимир Стадниченко наголошував, що без його думки, без його надиху не подолаємо виклики часу і не побудуємо людини високоморальної та чистої серцем. Повість «Іду за Сковородою» Володимир Стадниченко завершує словами: «На шляху в третє тисячоліття Сковорода каже нам: «Прокиньтеся! Вас чекають нова Земля і нове Небо». Прислухаймося до Сковороди, Підемо за Сковородою».

Думки і вчення Сковороди потрібні сьогодні як ніколи, бо його мудре слово здатне впливати на людину й робити її кращою, більш доброю та свідомою, здатною відчути й зрозуміти своє призначення та самореалізуватися в суспільстві.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 підготували віртуальну книжкову виставку, метою якої є ознайомити з книгами, які розповідають про життя та творчість непересічного українця. Адже ним дивується й захоплюється численна інтернаціональна армія прихильників-сковородинівців. Відомий бразильський письменник Паоло Коельо, пояснюючи мету свого першого візиту до України в 2004 році, сказав: «Я приїхав уклонитися землі, яка народила філософа ХХІ століття Григорія Сковороду». А на запитання журналістів стосовно біографічності власних творів відповів: «Кожна книга для мене – це процес самопізнання, і з кожною книгою я пізнаю себе все краще…» По суті це співзвучно висловам Сковороди: «Пізнати в собі справжню людину», «Життя – це книга, її треба не тільки читати, а й писати…».

Немає коментарів:

Дописати коментар