1 квітня 2022 р.

На гостину в музей Миколи Гоголя

В одному із сіл на Полтавщині серед неповторної української природи, стоїть одноповерховий будинок з чотирма дерев’яними колонами, поруч із ним – невеликий флігель. Тут, у колишній Василівці (нині с. Гоголеве), жив Микола Васильович Гоголь (1809 – 1852). У цьому мальовничому куточку пройшли його дитячі та юнацькі роки. Тут він відкрив світ, сповнений зворушливих, сумних і веселих легенд, поетичної фантазії.

Зараз це національний музей-заповідник М. В. Гоголя, що є перлиною туристично-рекреаційного кластеру «Гоголівські місця на Полтавщині». Родова садиба Гоголів-Яновських, відтворена з пам’яті і любові народної, стала місцем, де «…відчувається Гоголь, як реальна земна людина».

Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують віртуальну мандрівку місцем, яке подарувало світові генія.

Відвідавши національний музей-заповідник М. В. Гоголя, ви подивитеся на творчість письменника з іншого боку та побачите його простою, неймовірно тонкою та талановитою людиною.

Музей дарує унікальну можливість побачити гоголівську садибу очима тих, хто там дійсно жив. Ви дізнаєтесь про найцікавіші сторінки життя генія світової літератури, почуєте спогади «мами» Миколи Васильовича і відчуєте присутність самого письменника!

Бажаєте перенестися у гоголівську епоху, доторкнутися душею і серцем до нашого геніального земляка? Тоді відвідайте гоголівську садибу! Тут можна побачити цікаві документи, рукописи, книжки, унікальні речі тієї доби, особисті речі письменника, етнографічні предмети, які є своєрідними розповідями про життєвий і творчий шлях Миколи Васильовича

Матеріали літературних залів розповідають про приїзди письменника до Василівки, його літературну працю вдома, турботу про сестер. Кімнату матері письменника, Марії Іванівни, їдальню та вітальню вдалося відтворити зі скрупульозною точністю, у них усе розташовано так, як було за часів Гоголя. Після відвідин їх екскурсанти дістають повне уявлення про особливості життя й побуту родини Гоголів-Яновських, коло їх інтересів, художні смаки й уподобання. У цей затишний будинок хочеться повертатися знову і знову.

У національному музеї-заповіднику М. В. Гоголя ви зможете не тільки більше дізнатися про життя та творчість одного з найзагадковіших письменників ХІХ століття, а й помилуватися неймовірною красою природи. Тут відчувається гармонія зі світом… Садиба Гоголів-Яновських оточена тінистим парком-садом. Влітку смарагдово-зелені тіні витончено організовують простір саду і рятують від спеки. Восени привертає увагу гра контрастів з усіма відтінками жовтого і червоного. Зима засліплює білизною снігового покриву. Цікава історія озеленення саду: Микола Гоголь набирав у жмені камінці чи жолуді і навмання їх розкидав навколо. Іноді цю справу він доручав дітлахам. Де падав камінчик – там і висаджували дерева. Кожен може насолодитися природньою красою, яка колись була джерелом натхнення нашого геніального земляка!

Подорож до національного музею-заповідника М. В. Гоголя надовго залишить незабутні враження у ваших серцях!

Немає коментарів:

Дописати коментар