25 квітня 2022 р.

Урочисто-сумний набат дзвонів Чорнобиля

Невеличке, провінційне українське містечко Чорнобиль уже 36 років є невиліковною раною України. Після аварії на Чорнобильській АЕС населення евакуювали із 30-кілометрової зони навколо станції. 2576,9 кв. км – мертва зона, зона відчуження, заражена невидимою, але лютою радіацією…

Про ці сумні події нагадують дзвони Чорнобиля, хай їх урочисто-сумний набат не дає нам заспокоїтись, але хай і підтримує віру в наших душах, віру у власний розум і власні сили!

Працівники бібліотеки-філіалу №7 створили в пам'ять про цю дату поетичний реквієм «І тихо ступає життя у полин, і лине Чорнобильський дзвін».

Слід зазначити, що з часом, коли були проведені заходи по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і значно знизився рівень радіації в районі станції і на прилеглих територіях, Чорнобильська зона відчуження стала популярним туристичним об'єктом. Але там діє контрольно-пропускний режим і туди пропускають людей тільки за перепустками. Відвідувачів супроводжують гіди, які для іноземців виконують також функції перекладачів. Є і вимоги правил радіаційної безпеки, які регламентують надягати тільки закритий одяг, що вкриває все тіло, і накладають ряд обмежень на свободу дій.

Але недолугим російським окупантам це не завадило 24 лютого загарбати територію зони відчуження однією з перших, перетнувши кордон з Білоруссю. Чорнобильська атомна електростанція була захоплена, а персонал станції став заручниками. Повне недотримання усіх норм радіаційної безпеки, риття окопів і побудова військових укріплень у Рудому лісі ще віддасться сторицею окупантам, хоча вони уже й відступили.

Немає коментарів:

Дописати коментар