18 квітня 2022 р.

Доброзичливий, мудрий, виважений і харизматичний Велетень Слова: Володимир Рутківський

Український письменник Володимир Рутківський народився 18 квітня 1937 року на Черкащині, вищу освіту здобував у Одесі, там же згодом залишився мешкати та працювати. Спершу він писав вірші, у його доробку сім поетичних збірок – «Краплини сонця», «Плоти», «Повітря на двох», «Відчиніть Богданкове вікно», «Рівновага», «Знак глибини», «День живої води», але потім почав писати прозу переважно для дітей та юнацтва. Нині він один із найпопулярніших дитячих авторів України. Жаль, що його творчий доробок уже не поповниться новими творами, бо 31 жовтня 2021 року Володимир Рутківський відійшов у вічність.

За радянських часів письменник зазнавав неодноразових звинувачень в українському націоналізмі, його твори відмовлялися друкувати. Володимир Рутківський згадував, що редактор одного з українських дитячих журналів обурювався з приводу «Бухтика з тихого затону»: «В той час, коли весь радянський народ бореться з релігією, Рутківський підсовує нам всяку чортівню. Не піде!».

На щастя, в незалежній Україні твори Рутківського оцінені належним чином. Широке визнання йому принесла пригодницька трилогія про джур, видана видавництвом "А-ба-ба-га-ла-ма-га": «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), «Джури і підводний човен» (2010), за яку він отримав Шевченківську премію в 2012 році. 

У 2011 році письменник став лауреатом премії «Книга року Бі-Бі-Сі» за двотомний історичний роман «Сині Води».

У 2017 році у прокат вийшла яскрава українська пригодницька стрічка «Сторожова застава» – екранізація одного з найвідоміших пригодницьких романів Рутківського.

До речі, Володимир Рутківський певний час працював на Одеській кіностудії (1978-1979), як і багато хто з відомих українських письменників, як-от Юрій Яновський, Михайль Семенко, Олександр Довженко та Микола Бажан. Можливо, саме тому його тексти напрочуд кінематографічні. Фільм мав великий успіх, ось що згадує про співпрацю дитячий письменник Сашко Дерманський: «Не секрет, що Володимирові Григоровичу не все подобалося в екранізації його «Сторожової застави». Але він був настільки делікатний, що при зустрічах ніколи не говорив про це, лише жартував: «Коли будуть екранізувати твою книжку, то вже я писатиму сценарій. Там і помщуся». Доброзичливий, мудрий, виважений, харизматичний Велетень Слова – таким він житиме в моїй пам'яті».

Володимир Рутківський був переконаний, що кожна національна література має два крила – історію і міфологію, що українці повинні показати всьому світові багатство нашого фольклору, відповідно осучаснивши його. Він мріяв про той час, коли наша рідна чортівня буде в Європі такою ж популярною, як у нас – гноми та тролі.

Немає коментарів:

Дописати коментар