22 червня 2023 р.

Джордж Орвелл – палкий ненависник тоталітаризму

Англійський прозаїк, есеїст, журналіст, критик Джордж Орвелл (справжнє ім'я Ерік Артур Блер) уже в 5-6 років твердо знав, що буде письменником (про це він писав в есе «Чому я пишу»). Своє літературне ім'я письменник обрав не випадково: Святий Джордж – патрон Англії, а Орвелл – назва річки, що протікає сільською місцевістю на півночі Англії. Тобто він зрікся аристократичного походження і став уособлювати себе з народом. Тому його творчість характеризується пронизливою соціальною критикою, опозиційністю до тоталітаризму та відвертою підтримкою демократичних прагнень людства.

Жити на гонорари Орвелл зміг лише з 1935 pоку, коли романи й оповідання  почав публікувати більш-менш періодично, а до того був змушений працювати перемивальником посуду, репетитором, вчителем у бідній приватній школі, продавцем у лондонській букіністичній крамниці.

Всього за своє життя Джордж Орвелл написав 8 повістей і романів, 16 віршів, кілька десятків оповідань і десяток рецензій на твори знаменитих письменників.

 Всесвітньо відомим Орвелл став завдяки двом творам, написаним в останні роки життя: політичній алегорії «Колгосп тварин» і роману-антиутопії «1984», у яких він зобразив тоталітарне суспільство. Ці праці стали його своєрідною візитівкою.

При написанні роману «1984» Орвелл використав художній досвід антиутопії Олдоса Гакслі «Прекрасний новий світ». Цікаво, що коли Орвелл навчався в одному з найпрестижніших англійських навчальних закладів Ітоні, його викладачем був саме Гакслі.

Роман написаний 1948 року (у назві роману цифри 4 і 8 переставлені місцями) й опублікований 1949-го. Він розповідає історію Вінстона Сміта і його деградацію під впливом тоталітарної держави, у якій він живе.

1984 рік був оголошений ЮНЕСКО роком роману Джорджа Орвелла, а 2009 року газета The Times включила роман «1984» в список 60 найкращих книг, опублікованих за останні 60 років, а журнал Newsweek поставив роман на друге місце в списку ста найкращих книг всіх часів і народів.

Хоча були часи, коли роман «1984» сприймався настільки революційно і здавався настільки політично небезпечним, що був заборонений деякими бібліотеками Сполучених Штатів, не кажучи вже про держави із тоталітарними режимами. Так, згадки про Орвелла в СРСР до 60-х років були вичищені буквально звідусіль, його романи були видані невеликим тиражем строго для членів ЦК КПРС.

Політична алегорія «Колгосп тварин» була однією з перших книг, яка висвітлила тему Голодомору і чітко показала сутність тоталітарного режиму. До речі, перший переклад «Колгоспу тварин» був здійснений українською мовою. Видання було призначене для українців, які перебували в окупаційній зоні армії США. Цю книгу Орвелл видав власним коштом і написав до неї передмову.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 120-річчя від дня народження письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар