27 червня 2023 р.

Сила закону – сила держави

28 червня цього року Україна відзначає 27-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

До цієї дати в читальному залі нашої бібліотеки представлено книжкову виставку «Сила закону – сила держави».

Основний Закон є ядром консолідації українського народу, адже в умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, усі ми по новому оцінюємо значення цінностей, закладених у Конституції України.

Книги, представлені на книжковій виставці, дають змогу ознайомитись з Конституцією як ядром національної правової системи України, дізнатись про права і свободи, про гідність і людські цінності. Наша Конституція зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Такою вона є, зокрема, тому що, попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого, українським землям був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою.

Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

В розділі книжкової виставки «Розвиток конституційних традицій» представлено цікавий матеріал про Пилипа Орлика. Відомо, що прогресивне людство зберігає пам'ять про нього як про автора першої в історії людства конституції демократичного суспільства.

Конституція Пилипа Орлика – це договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська.

Цей документ вперше описав Україну як повноцінну державу – частину Заходу, а не «русского мира», це оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Нині Україна – незалежна сучасна європейська держава. Положення щодо стратегічного курсу нашої країни на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі й Організації Північноатлантичного договору нині закріплено в Основному Законі. А незмінний упродовж століть цивілізаційний вибір українського народу ми вкотре відстоюємо у збройній боротьбі і ніяка ворожа сила не здатна поцупити наші надбання, наших людей, дітей, майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар