20 березня 2024 р.

Українська пісня починається з вірша

Пісня… Хто не був зачарований нею! Це душа народу, це безмежне поле, засіяне зерном історії і заквітчане людськими надіями, це любов до Вітчизни і ненависть до її ворогів. Вона пахне весняними дощами, синіми льонами, запашними чорнобривцями, материнськими теплими долонями.

Про українську пісню та її роль у житті людини говорили зі здобувачами освіти ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги». Бібліотекар цього навчального закладу Любов Юхно провела для них поетичний подіум «Українська пісня починається з вірша».

Учні прослухали розповідь про нелегку долю української пісні, про те, як царський уряд забороняв кобзарям співати, як нищили душу нашого народу – пісню.

Говорили також про роль української пісні зараз, коли в Україні триває повномасштабна війна, кожен день якої приносить страждання та біль втрат. Українці зуміли не лише згуртуватися проти агресора, а й не забувають про підтримку наших захисників усіма можливими засобами. Одним із них є пісня. Часто саме пісні ведуть у бій, допомагають впоратися з емоціями в найскрутніші часи та піднімають бойовий дух. Українці – найспівучіша нація у світі, тож не дивно, що наші виконавці та музиканти не лише пішли боронити країну зі зброєю в руках, а й отримали новий поштовх до творчості. Біль, лють, страх за майбутнє, ненависть до ворогів і любов до своєї країни та рідних – усе це відчуває кожен українець. І доволі часто внутрішні переживання виливаються у творчості. Для когось пісня – це спроба катарсису, для декого – спроба пережити жах війни. А дехто за допомогою пісні намагається підняти бойовий дух українців.

Так як пісня починається з вірша, згадали про те, що 21 березняВсесвітній день поезії. Учням було запропоновано огляд книжкової виставки «Поезія: Для натхнення та душі», яку оформили бібліотекарі бібліотеки-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, в читальному залі якої проходив захід. На виставці представлено поетичні твори відомих світових та українських поетів, і зокрема творчий доробок полтавських майстрів поетичного слова.

На згадку про цікаву зустріч бібліотека училища отримала у подарунок збірки віршів відомих полтавських поетес.

Тож пам’ятаймо: доки живе пісня, доти живе народ. Хай вічно лунає пісня над Україною. Нехай пророчими стануть слова великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине,

От де, люди, наша слава,

Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар