26 березня 2024 р.

Планеті Земля – щасливе майбутнє

Земля – єдина планета Сонячної системи, на якій існує життя, вона – колиска людства. Із давніх часів люди вважали землю матір’ю, яка завжди зігріє своєю ласкою, нагодує своєю щедрістю, підтримає і захистить у лиху годину. Все від землі – вважали наші предки. Вона й народжує, й ховає. Життям і добробутом людина зобов’язана землі-матінці.

Але не слід забувати, що природа Землі не тільки красива і корисна, але й дуже тендітна і вразлива. І ставитись до неї треба дуже обережно і дбайливо.

У вік бурхливого технічного прогресу люди, освоївши нові технології, егоїстично ставлять їх «на благо» людства. Тому довкілля зазнає значних змін та забруднення внаслідок безпрецедентного в історії Землі людського впливу. Наслідки цього впливу можна помітити в різних частинах нашої планети. На жаль, в Україні також.

Людина назвала себе господарем планети, тому на ній лежить відповідальність за її збереження. У різних країнах на різних континентах стали організовуватися всілякі природоохоронні та екологічні товариства, організації і структури, проводитися ряд акцій та заходів по залученню уваги широкої громадськості до проблем природи та екології.

Метою години цікавих повідомлень «Планеті Земля – щасливе майбутнє», яка була проведена в бібліотеці-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, було познайомити учнів 9-І класу ліцею №32 «Європейський» з екологічними проблемами та шляхами їх вирішення.

Зокрема, говорили про події та наслідки Чорнобильської трагедії.

І, звісно, дуже боляче, що разом з людьми і українська природа стала жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля: тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу є довгостроковими і матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. За останніми скромними оцінками, збитки довкіллю України від війни становлять 1,35 трлн гривень, постраждали 20% природоохоронних територій України загальною площею близько мільйона гектарів.

Ще одна проблема – заміновані території. На даний момент розмінування потребує приблизно 200 тисяч квадратних кілометрів. Розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами: свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського використання.

Також згадали про міжнародні та всеукраїнські екологічні дати року. Особливу увагу звернули на такі дати як Година Землі, Всесвітній день землі, Міжнародний день Матері-Землі, День довкілля. Ці дні – нагадування про екологічні проблеми та катастрофи, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем.

Тому важливо не тільки говорити про захист природи, але і діяти, бо щоденними простими вчинками однієї людини можна зекономити багато ресурсів природи, не забруднювати її.

Приємно, що учні були не просто пасивними слухачами заходу. Вони активно підключалися до обговорення теми про варіанти економного і розумного використання природніх ресурсів. Зараз бути відповідальним користувачем природних багатств – не просто модно, це цивілізовано і життєво необхідно.

Згадали такі доступні способи раціонального споживання ресурсів:

- сортування сміття;

- купувати менше пластикових пакетів;

- ходити до магазину зі своєю екоторбинкою;

- вимикати за собою світло в кімнаті;

- вимикати монітор комп’ютера та не забувати про зарядні пристрої в розетці;

- замінити лампи розжарювання на світлодіодні: вони економлять енергію;

- здавати на переробку пластик, скло, папір;

- окремо збирати батарейки, бо це небезпечний (токсичний) вид відходів;

- замінити ванну прийняттям душу;

- чистити зуби із закритою водою;

- використовувати для друку обидві сторони паперу та інші.

В бібліотеці є багато цікавої літератури по екології, про різноманіття та охорону рослинного і тваринного світу, про природоохоронні території. Учням було проведено огляд літератури, представленої на книжковій виставці «Красу планети не зіпсуй – вона одна під небом».

Немає коментарів:

Дописати коментар