29 квітня 2024 р.

Письменниця зарубіжжя Ганна Черінь – щира патріотка України

29 квітня виповнюється 100 років від дня народження Ганни Черінь (справжнє ім’я і прізвище Галина Грибінська, в заміжжі – Паньків) (1924 – 2016) – української поетеси, прозаїка і літературного критика в еміграції.

Народилася і виросла Ганна на Київщині. Після закінчення школи вступила на філологічний факультет до Київського університету, бо змалечку любила книги і складала вірші. Але війна перервала навчання й винесла поза межі рідної землі. І хоч судилося їй прожити життя за межами України, та Ганна Черінь ніколи не забувала своєї Батьківщини.

Краю мій! Як сонце з неба

Серце грієш ти мені.

За любов мою до Тебе

Мушу жить на чужині.

Спочатку Ганна опинилась у Німеччині в таборах для «переміщених осіб», а згодом, вже з дитиною, опинилася у США, де працювала санітаркою в дитячім шпиталі.

У 1953 році Ганна закінчила факультет лінгвістики Чиказького університету, а у 1966 році здобула другий диплом за спеціальністю «бібліотекар». При бібліотеці Чиказького університету вона очолила відділ міжнародного обміну з закордонними бібліотеками, зібрала тут велику колекцію україністики, намагалась встановити обмін книжками з українськими бібліотеками.

Влітку 1993 року Ганні випала можливість побувати в Києві. Лише через півстоліття після того, як нікому невідомою дівчиною Галина Іванівна Грибінська залишила Україну, вона приїхала на Батьківщину добре знаною письменницею Ганною Черінь. Цього ж року її прийняли до Національної спілки письменників України.

Перша книжечка поезій Ганни Черінь вийшла 1949 року в таборі для переміщених осіб у Німеччині. За довгі роки було видано 50 книжок. Стільки ж видано і музичних творів на її слова, та шість книг про творчість письменниці.

З них головні: збірки поезій «Чорнозем» (1962), «Вагонетки» (1969), віршований роман «Слова» (1980), збірки віршів нового часу незалежної України«Держава», «Декада» (2001), дорожні репортажі «Їдьмо зі мною» (1965), «Їдьмо зі мною знов!» (1990), «Дев'яте чудо» (2005), «Паралелі» (2009), збірки гуморесок «Хитра макітра», нарисів «У темряві» та ін.

Ця талановита письменниця – щира патріотка України. Всі свої книги вона присвячувала Україні, видавала власним коштом і дарувала українським читачам.

Немає коментарів:

Дописати коментар